Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunjurist Mats Wallmark. Bild: Roger Larsson

Kommunjuristen ger lokala SPI-styrelsen rätt

SPI Välfärden Halmstads partipengar tillhör den lokala föreningen, även om de byter namn till Trygghetspartiet. Det slår kommunjuristen Mats Wallmark fast.

– Partistödet är kopplat till den juridiska person som tagit mandat i kommunfullmäktige vid senaste valet. I det här fallet blir det den lokala SPI-föreningen i Halmstad, säger han och fortsätter:

– Så länge det är samma juridiska person och organisationsnummer så spelar det ingen roll vilket namn de väljer att ha. Stödet påverkas inte heller av om någon fullmäktigeledamot blir politisk vilde eller går över till ett annat parti. Partistödet flyttas inte under pågående mandatperiod.

Men om den nuvarande lokalavdelningen byter namn till Trygghetspartiet och det bildas en ny SPI-avdelning i Halmstad – får då båda partistöd? 

– Nej, om det är en ny juridisk person som kallar sig SPI Välfärden så får man inget stöd. Skulle däremot både partierna ta plats i fullmäktige efter nästa val, så får båda ersättning.

SPI:s riksstyrelse menar att både organisationsnumret och pengarna tillhör partiet, och inte kan följa med till Trygghetspartiet. Tänker de fel?

– Jag lägger inga värderingar i hur de tänker, men det lokala partistödet finns enligt Kommunallagen till för att stärka partiernas ställning i den kommunala demokratin. Pengarna tillhör därför den lokala föreningen. Deras interna angelägenheter får de avgöra i styrelsen eller på en årsstämma.  

I SPI Halmstads partikassa uppges nu finnas cirka 300 000 kronor.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!