Kommunjurist Mats Wallmark. Bild: Roger Larsson
Kommunjurist Mats Wallmark. Bild: Roger Larsson

Kommunjuristen ger lokala SPI-styrelsen rätt

SPI Välfärden Halmstads partipengar tillhör den lokala föreningen, även om de byter namn till Trygghetspartiet. Det slår kommunjuristen Mats Wallmark fast.

ANNONS
|

–Partistödet är kopplat till den juridiska person som tagit mandat i kommunfullmäktige vid senaste valet. I det här fallet blir det den lokala SPI-föreningen i Halmstad, säger han och fortsätter:

–Så länge det är samma juridiska person och organisationsnummer så spelar det ingen roll vilket namn de väljer att ha. Stödet påverkas inte heller av om någon fullmäktigeledamot blir politisk vilde eller går över till ett annat parti. Partistödet flyttas inte under pågående mandatperiod.

Men om den nuvarande lokalavdelningen byter namn till Trygghetspartiet och det bildas en ny SPI-avdelning i Halmstad – får då båda partistöd?

ANNONS

–Nej, om det är en ny juridisk person som kallar sig SPI Välfärden så får man inget stöd. Skulle däremot både partierna ta plats i fullmäktige efter nästa val, så får båda ersättning.

SPI:s riksstyrelse menar att både organisationsnumret och pengarna tillhör partiet, och inte kan följa med till Trygghetspartiet. Tänker de fel?

–Jag lägger inga värderingar i hur de tänker, men det lokala partistödet finns enligt Kommunallagen till för att stärka partiernas ställning i den kommunala demokratin. Pengarna tillhör därför den lokala föreningen. Deras interna angelägenheter får de avgöra i styrelsen eller på en årsstämma.

I SPI Halmstads partikassa uppges nu finnas cirka 300 000 kronor.

Fakta: Lokalt partistöd

  • Halmstads kommun betalar ut ett lokalt partistöd till de partier som är representerade i kommunfullmäktige.
  • Partistödet består av ett grundstöd och ett mandatstöd. Grundstödet är samma för alla partier - 42 300 kronor/år, medan mandatstödet utgår med cirka 47 000 kronor per mandat och år.
  • Under 2016 fick SPI sammanlagt 136646 kronor i lokalt partistöd.
ANNONS