Direkt efter att tingsrätten den 20 oktober presenterat domen kring de olagliga trädfällningarna vid Älgvägen i Tylösand märktes det att företrädare från Halmstads kommun inte var nöjda med den.
– Vi delar inte tingsrättens uppfattning i värderingsfrågan av den olovligt avverkade skogen. Vi menar visst att det är möjligt att ersätta de avverkade träden med träd av likvärdig storlek, kommenterade Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsförvaltningen.
Ändå väntade kommunen till sista dagen, den 10 november, med att överklaga till hovrätten.
En del av förklaringen är förstås det politiska beslutet, i kommunstyrelsen den 3 november, att endast överklaga ifall åklagarsidan först lämnar in en överklagan – framför allt för att slippa riskera att det skulle bli ett renodlat civilmål där man kan dömas att få betala motpartens kostnader om man förlorar.
Efter stängningsdags
En annan anledning till att kommunens överklagan lämnades in efter att tingsrätten hunnit stänga på tisdagen var att juristerna in i det sista slipade på detaljerna och formuleringarna på de totalt 17 sidorna.

För att sammanfatta överklagan kan man konstatera att kommunen står fast vid ursprungskravet om skadestånd på 20,6 miljoner kronor, plus ränta från september 2018, för att kunna köpa in likvärdiga träd.
Tingsrätten utgick ju från en dom från Högsta domstolen (NJA 2015, sidan 199) när den kom fram till att det inte går att återanskaffa träd som motsvarar de avverkade – men kommunens jurister utgår från samma HD-dom när de hävdar det motsatta.
Gamla träd inget hinder
De tar bland annat upp att tallarna i det HD-målet var självsådda och mellan 65 och 115 år gamla – men att det i sig inte utgjorde något hinder för Högsta domstolen. I stället menar de att det var det visuella intrycket beträffande höjd och bredd som gjorde att HD i det fallet inte ansåg att det gick att köpa in likvärdiga träd.
Kommunen påpekar att det då handlade om uppåt 20 meter höga tallar som inte gick att köpa, medan man i Tylösandsfallet har fått in offert på bergtallar likvärdiga dem som Jan Widikson lät såga ner.

I genomgången av vilka fel som tingsrätten anses ha gjort i sin dom lyfter kommunen bland annat fram att 260 träd är ett alldeles för lågt antal.
Betydligt fler träd
”Att 260 träd kan urskiljas på suddiga bilder, trots att trädkronor naturligen överlappar varandra, ger snarare stöd för att trädens antal är inom det intervall som Johan Östberg har beräknat”, skriver juristerna och pekar på att docent Östberg genom sina provytor i intilliggande områden kommit fram till att det handlar om 302–476 avverkade träd.

De anser även att tingsrätten har fel i att det inte går att bedöma skicket på de fällda träden. De menar att Östberg genom flygfoton och provytorna kunnat göra en skälig bedömning av skicket – samtidigt som det finns säkerhetsmarginal genom att han i sin värdering dessutom räknat in att en sjättedel av träden kan ha varit döda.
Redogöra för varje spik
Juristerna tycker det är orimligt att kräva att kommunen ska redogöra exakt för hur varje träd såg ut, med tanke på att det är omöjligt efter att Widikson låtit fräsa bort stubbarna.
”Hade det varit fråga om en totalskada på en byggnad hade den skadelidandes rätt till ersättning aldrig varit avhängig att den skadelidande kunnat redogöra för exakt hur varje spik sett ut”, skriver de.

Som HP tidigare rapporterat överklagade åklagarna i förra veckan och yrkar bland annat på att hovrätten ska döma Jan Widikson till ett flerårigt fängelsestraff .
Den här veckan har även Widiksons försvarare, advokat Lars Kruse, överklagat domen och yrkar bland annat på att hans klient ska frias helt och inte behöva betala mer än högst 5 000 kronor i form av ett vedvärde.
LÄS MER: Widikson vill bli friad och slippa betala
LÄS MER: Åklagarna vill att hovrätten dömer Widikson till fängelse
LÄS MER: Oenigt om överklagan av skövling i Tylösand
LÄS MER: Träddom blir politisk fråga
LÄS MER: Böter för Jan Widikson efter skogsskövlingen
LÄS MER: Dom om trädfällning har riksintresse
LÄS MER: Åklagarna yrkade på fängelse för Widikson
LÄS MER: Två år efter anmälan ska avverkning upp i rätten
LÄS MER: Widikson försvarar avverkning: ”När det brinner blir folk glada över brandgatan”
LÄS MER: Avverkning mot havet polisanmäls
Fler nyheter om Halmstad hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här
Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!