Får hyresgäst. Ambitionen är att Internationella engelska skolan ska kunna starta sin verksamhet i Örjansskolan redan i augusti nästa år.
Får hyresgäst. Ambitionen är att Internationella engelska skolan ska kunna starta sin verksamhet i Örjansskolan redan i augusti nästa år.

Kommunens hyreskontrakt med Engelska skolan klart

Örjansskolan ska hyras ut till företaget Internationella engelska skolan tycker den borgerliga alliansen. Det tycker inte den socialdemokratiska oppositionen.

ANNONS
|

–Vi säger absolut nej till att Engelska skolan ska få hyra Örjansskolan. Vi vet att det finns ett behov av en större skola i centrum. Därför tycker vi att vårt förslag med en utbyggd kommunal skola med kulturprofil, som drivs i samverkan med kulturförvaltningen, är det bästa förslaget, säger samhällsbyggnadsutskottets andre vice ordförande, Bertil Andersson (S).

Men vad hjälper det? Utskottets borgerliga ledamöter är fler och därför röstade de i går genom dels det omfattande hyreskontraktet, dels att ansöka hos kommunstyrelsen om att så fort som möjligt få ta del av de 30 miljoner kronor som finns avsatta i budgeten för att renovera Örjansskolan som stått tom en längre tid.

ANNONS

Och som vid alla stora projekt är det bråttom. Ambitionen är att Engelska skolan ska kunna starta sin verksamhet redan i augusti nästa år.

– Genom att skolan etablerar sig i Halmstad får vi en större bredd i vårt utbud av grundskoleutbildning och vi stärker vår attraktionskraft som kommun, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande, kommunrådet Henrik Oretorp (C).

Skolföretaget har redan skrivit på hyreskontraktet som gäller under en hyrestid på minst femton år och med en uppsägningstid på tolv månader.

Efter kommunens renovering ska företaget hyra Örjansskolans huvudbyggnad exklusive källaren som kommunen har planer på att hyra ut vid ett senare tillfälle. Engelska skolan har dock förtur, option, på att även hyra in sig i källaren.

Motsvarande omständigheter gäller för den byggnad som kallas för Örjansskolans nya annex.

Engelska skolan betalar en varmhyra på 900 kronor per kvadratmeter och år. Inledningsvis hamnar årshyran på 3,474 miljoner kronor. Hyran räknas fortlöpande upp med index.

Engelska skolan kommer även att hyra en del av den nybyggda idrottshallen vid Örjansskolan. Halva hallen disponeras måndag–fredag mellan klockan 8 och 16. För idrottshallen betalar Engelska skolan enligt ett separat avtal en årshyra på 240 000 kronor.

Kommunen i sin tur lovar vidta en rad renoveringsåtgärder enligt den detaljerade förteckning som finns och som upprättats efter att Örjansskolan inventerats. Huvudbyggnaden är i stort behov av bland annat nytt ytskikt, planmässiga förändringar för den nya verksamheten, ny luftbehandling samt kompletteringar av el, tele och data.

ANNONS

Innan uppgörelsen med Engelska skolan är i hamn ska den godkännas av kommunstyrelsen och fullmäktige.

ANNONS