Kommunens äldreboende rankas högst av äldre

När äldre i Halmstad själva får betygsätta sina äldreboende hamnar de kommunala i topp och de privatägda i botten. Bäst betyg får Krusbärets äldreboende på Nyatorp.
– Det är bäst, konstaterar Christina som är en av 40 boende.

ANNONS
LocationHalmstad||

På innergården bakom Krusbärets äldreboende på Snöstorpsvägen i Halmstad har personalen dukat upp kaffe och rulltårta. Det är dags för eftermiddagsfika när HP kommer på besök en högsommarvarm julidag.

– Jag tycker det är toppen. Jag har inte bott här så länge men jag hade hört gott om det redan innan genom mina äldre bekanta och nu har jag hamnar här själv, berättar Margareta som bara hunnit bo på Krusbäret i några månader.

”Trivdes från första stund”

Äldreenkäten görs varje år på uppdrag av Socialstyrelsen för att undersöka hur äldre uppfattar äldreomsorgen. Resultatet från 2020 års enkät visar bland annat hur nöjda boende är med maten, aktiviteterna och personalen på sitt äldreboende.

ANNONS

På frågan om hur nöjda de boende är med sitt äldreboende sammantaget fick Krusbärets äldreboende högst betyg av alla boende i Halmstad, till och med full pott i andel positiva svar (värt att notera att Krusbäret är ett av äldreboendena med lägre svarsfrekvens).

Krusbärets äldreboende får bäst betyg i Halmstad enligt Socialstyrelsens enkät till äldre.
”Jag tycker det är toppen”, säger Margareta som är relativt nyinflyttad på Krusbäret. Bild: Johan Persson

Vid HP:s besök märks det tydligt att de boende är nöjda. Personalen, aktiviteterna och boendet lovordas av samtliga runt fikabordet. Vissa är dock lite blyga och vill inte ha med efternamnet i tidningen.

Det är en härlig stämning på Krusbäret. Som alla säger så känner man en värme när man kommer hit.

Vad är det som gör att ni trivs så bra?

– Alla aktiviteter och att personalen är så lyhörd. Allt finns här och om något saknas så kan de hämta hit det, säger Christina.

– Jag trivdes från första stund jag flyttade hit, både med boendet och personalen. Det kan inte vara bättre, lägger Stina till.

– Det är helt perfekt, fyller bordsgrannen i.

Personalen viktig för trivsamheten

Boendets personal är återkommande när någon försöker förklara framgångskonceptet. Enhetschef Drita Shabani håller med.

– Personalen är fantastisk, de har jättemycket erfarenhet och kunskap, de är måna om att tillgodose kundernas behov och önskemål. Det finns så klart upp- och nedgångar men i allra största mån försöker de tillgodose alla önskemål, säger hon.

– De är helt fantastiska, säger Margareta som får medhåll av hela sällskapet.

ANNONS

Flera av boendets anställda har lång erfarenhet och jobbat på Krusbäret i många år. Carina Söderholm hade jobbat här i 21 år när hon under en kort period bytte till ett annat äldreboende, men snabbt kom tillbaka igen.

– Det är en härlig stämning på Krusbäret. Som alla säger så känner man en värme när man kommer hit, säger hon.

– Det är lite mer hemtrevligt här, säger kollegan Karina Ringström som också bytt jobb en gång i tiden men ändå kommit tillbaka.

LÄS MER:Glädje på äldreboende över att hälsoscheman pausas

Krusbärets boende är nöja med personalen.
Från vänster: Karina Ringström, Aldina Jusovic, Hatice Cicek, Malin Petersson och Carina Söderholm. Personalen lovordas av Krusbärets boende. Bild: Johan Persson

Gympa, boule och bingo

Enligt resultatet i enkäten upplever en stor del av Krusbärets boende att personalen har tillräckligt med tid för att utföra sina arbetsuppgifter. Samtliga som svarat är positiva till aktiviteterna som erbjuds.

– Vi har haft gympa idag. Vi har också stick-café, boule, tipsrunda och bingo, berättar Margareta.

– Det är bra att det är så mycket variation, fortsätter Stina.

LÄS MER:Aktiviteter och underhållning tillbaka på schemat för äldre

Allt finns här och om något saknas så kan de hämta hit det.

Även Frennarps äldreboende sticker ut positivt med en stor andel boende som är nöjda med personalen, maten och aktiviteterna. Se tabellen nedan där andelen äldre som är nöjda med sitt boende presenteras. Nöjdheten kan variera mellan enskilda avdelningar men siffran som presenteras gäller det sammantagna resultatet för respektive boende.

Privat äldreboende i botten

Villa Hertig Knut som drivs av omsorgsföretaget Vardaga är det äldreboende i Halmstad som fått lägst betyg i äldreenkäten. 70 procent av de svarande är nöjda med helheten på sitt boende men bara 42 procent upplever att personalen har tillräckligt med tid för dem.

ANNONS

Ingen företrädare för boendet har möjlighet att ställa upp på en intervju men Thomas Gustafsson som är vice regionchef på Vardaga svarar på några frågor i ett mejl. Han skriver att få svarat på enkäten (20-40 procent) och att resultatet därför kanske inte är representativt.

”Men självklart har vi analyserat resultaten, skapat handlingsplaner och inte minst arbetat aktivt med de förbättringsområden som enkätsvaren lyfter fram”, skriver han.

Marknadsför maten och aktiviteterna – trots lågt betyg

På sin hemsida marknadsförs Villa Hertig Knut med beskrivningar som att ”maten är livets höjdpunkt” och att ”aktiviteter är en viktig del av din omvårdnad”. I enkäten får både boendets mat och aktiviteter lägst betyg bland alla äldreboende i Halmstad, 58 respektive 25 procent positiva svar.

Enligt Thomas Gustafsson har det därför gjorts en rad åtgärder som man hoppas ska öka nöjdheten.

”Som exempel har måltidsmiljön förändrats genom bland annat trevlig dukning. Vi har lyssnat av kundernas önskemål om vad man önskar för maträtter och har försökt att anpassa oss till dessa.

Gällande aktiviteterna så har verksamhetens aktivitetsansvarig efter äldrenkätens resultat skapat en enkät till varje kund där man har fyllt i vilka aktiviteter som man önskar.”

”Det är ganska skönt att bli gammal”

Tillbaka på Krusbärets äldreboende där stämningen är god. Samtliga runt fikabordet säger att de skulle rekommendera en bekant att flytta hit.

ANNONS

– Men det är inte roligt att bli gammal, konstaterar Margareta.

– Fast det är ganska skönt ändå, svarar Stina.

LÄS MER:Därför lever hallänningarna så länge

Resultatet för andelen som är positiva till sitt boende är baserat på hur många som svarat ”mycket nöjd” eller ”ganska nöjd” på frågan ”Hur nöjd eller missnöjd är du sammantaget med ditt äldreboende?” i Socialstyrelsens enkät från 2020. Norlandias äldreboende i Fyllinge öppnade under 2020 och är därför inte medräknat. Andelen svarande varierar mellan 20 och 80 procent.

ANNONS