Högtflygande planer. David Aluan, Josefine Robarth, Nils Lilja, Jimmy Johansson, Eric Woxberg samt Johan Svahn från Halmstad skateboardklubb hoppas att bygget av en skejtpark blir verklighet.
Högtflygande planer. David Aluan, Josefine Robarth, Nils Lilja, Jimmy Johansson, Eric Woxberg samt Johan Svahn från Halmstad skateboardklubb hoppas att bygget av en skejtpark blir verklighet.

Kommunen vill satsa på skejtare

Det poppar upp skejtparker runt om i landet. Halmstad skateboardklubb menar att det är hög tid att kommunen följer efter – och nu är frågan satt i rullning.

ANNONS
|

– Vi ansöker om pengar för att bygga en skejtpark i Halmstad, säger stadsträdgårdsmästare Eva Lena Torudd på tekniska kontoret.

Hon berättar att kommunen tagit fram ett program för upprustning av till exempel tennnisplaner, boulebanor och basketplaner runt om i Halmstad, samt gett förslag på några nya anläggningar.

– Där ingår skejtparken för sex miljoner men också landhockeyplaner, utegym, BMX-banor och många andra anläggningar för spontanidrott.

Tekniska nämnden ska behandla ärendet den 19 maj.

Eva-Lena Torudd var nyligen på besök i Malmö med andra tjänstemän samt politiker från tekniska nämnden och tittade på Stapelbäddsparken – en skejtbordanläggning som liknar den som brädåkarna vill se i Halmstad.

ANNONS

– Det var oerhört imponerande. Vi fick mycket bra information, säger Eva-Lena Torudd.

Var en eventuell skejtpark ska placeras vill hon inte spekulera i.

– Får vi pengarna kan vi diskutera den frågan sedan.

Halmstad skateboardklubb har sin uppfattning klar:

– Cirkusplatsen är det perfekta stället för en betongpark i Halmstad, säger 21-årige David Aluan.

Han är ordförande och berättar att styrelsen var med på studiebesöket i Skåne.

– Stapelbäddsparken var nog något helt annat än vad politikerna och tjänstemännen väntat sig, säger David Aluan.

Halmstads skateboardklubb har länge uppvaktat kommunen om en utomhusbana. Klubben håller till i en fabrikslokal på Öster i Halmstad och har ett 80-tal aktiva åkare i alla åldrar – både killar och tjejer. Intresset för att åka skateboard växer: det syns på Halmstads gator och torg att brädåkarna ökar i antal. Det gör även allmänhetens klagomål.

– Vi får hela tiden höra att det bullrar och att vi är i vägen. Det är mycket gnäll och skäll men någonstans måste vi få vara, säger 20-årige Nils Lilja.

I Falkenberg har politikerna beslutat att satsa tre miljoner kronor på en betongpark. Den 1100 kvadratmeter stora anläggningen står klar i sommar.

Skejtarna i Halmstad hoppas på en något större anläggning och menar att det kan bli en mötesplats för de hundratals skejtare som rullar runt i staden.

ANNONS

– På sikt kan det bli en aktivitetspark för folk i alla åldrar. Med ett centralt läge blir det en perfekt plats för spontanidrott, säger Johan Svahn som är en av de drivande medlemmarna.

– En rejäl skejtpark i betong kommer att locka hit turister och åkare från andra städer. Det hjälper till att göra Halmstad till en upplevelsestad, säger han.

Frågan om finansieringen avgörs i sommar av kommunledningen.

– Jag är oerhört positiv och hoppas att anläggningen blir verklighet. Men det är en prioriteringsfråga för politikerna, säger Eva-Lena Torudd.

ANNONS