Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jenny Axelsson är glad över att två domstolar nu gett klartecken för markbytesaffären i Trönninge.
Jenny Axelsson är glad över att två domstolar nu gett klartecken för markbytesaffären i Trönninge.

Kommunen vann tvist om markaffär i Trönninge

Den omtvistade markbytesaffären i Trönninge har för andra gången fått grönt ljus i domstol. De privatpersoner som överklagat affären fick inte gehör i kammarrätten heller.

I augusti i fjol gav förvaltningsrätten Halmstads kommun klartecken för markaffären. Affären har kommunen försökt få till stånd med en privat markägare sedan 2008. Två gånger tidigare har privatpersoner överklagat och fått planerna stoppade i domstol.

Förvaltningsrätten skrev i sitt domslut att den ändrade inställningen till affären berodde på att kommunen denna gång gjort tre olika värderingar och därmed visat att någon enskild markägare inte gynnats.

Överklagade igen

Som HP berättat valde dock de två privatpersonerna att överklaga till kammarrätten. Motiveringen var liksom tidigare att kommunen betalar ett överpris. De värderingarna som gjorts ifrågasattes också.

LÄS MER: Markbytet i Trönninge överklagas på nytt

Kammarrätten har dock beslutat att inte ta upp ärendet. I sitt beslut skriver domstolen att man har gått igenom allt material som finns i målet och kommit fram till att överklagandet inte ska prövas.

Därmed står förvaltningsrättens dom fast. Affären, som innebär att kommunen ska ge bort 65 hektar mark samt betala 3,7 miljoner till en privat markägare och i gengäld få 29 hektar mark, kan därmed genomföras. Syftet med byteshandeln är att utöka Kistinge verksamhetsområde.

Viktig affär

– Kammarrättens dom är glädjande. Halmstads kommun har i många år verkat för att få igenom den här markaffären. Den är viktig eftersom vi är i behov av verksamhetsmark, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Hon tillägger att affären också innebär att kommunen får ökad rådighet över den olycksdrabbade korsningen väg 15–Trönningevägen.

– Både förvaltningsrätt och kammarrätt har nu konstaterat att Halmstads kommun genomfört köpet på korrekt vis. Nu ser jag fram mot att steget äntligen kan tas från processande till att utveckla platsen, säger Jenny Axelsson.

Privatpersonerna har dock en sista möjlighet att överklaga, till Högsta Förvaltningsdomstolen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här