Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Länsstyrelsen anser inte att det är för långt för fastighetsägarna på Penngränd att dra ut sina sopkärl till den anvisade platsen. Bild: HP/Arkiv
Länsstyrelsen anser inte att det är för långt för fastighetsägarna på Penngränd att dra ut sina sopkärl till den anvisade platsen. Bild: HP/Arkiv

Kommunen vann sopstrid i länsstyrelsen

Sopstriden på Penngränd har avgjorts av länsstyrelsen. Myndigheten anser att kommunen har haft fog för sitt beslut och slår fast att de sju fastighetsägare som överklagat ska dra ut sina kärl till den anvisade platsen.

Sedan drygt ett år tillbaka har nästan samtliga fastighetsägare i området själva fått dra ut sina sopkärl till en gemensam uppställningsplats. Tidigare hämtades kärlen vid tomtgränsen.

LÄS MER: Nu ska alla utom sju dra ut sina sopkärl

Bakgrunden, som HP redogjort för ett antal gånger, är att Arbetsmiljöverket satt stopp för sopbilarna att backa in på sidogatorna i området. Personalen på Hem, Halmstad Energi och Miljö, får inte heller dra ut kärlen eftersom det finns risk för förslitningsskador.

I väntan på en lösning valde kommunen att i tio års tid anlita ett privat företag för att dra ut kärlen till den större vägen.

Flera överklagade

7 av det 40-talet fastighetsägarna i området ansåg dock inte att den gemensamma uppställningsplatsen var en bra lösning och överklagade till länsstyrelsen.

LÄS MER: Boende på Penngränd överklagar beslut om sopkärl

De ifrågasatte bland annat det rimliga i att vissa måste dra sina kärl mer än 100 meter och ansåg också att den valda platsen inte var lämplig ur trafiksäkerhetssynpunkt eller med tanke på den olägenhet alla sopkärl kan medföra för människor som bor runt omkring.

Myndigheten har nu avgjort ärendet och det blir kommunen som går vinnande ur striden.

Inte för långt

Några lagliga hinder för kommunens beslut finns inte enligt länsstyrelsen som inte heller anser att avståndet till den anvisade platsen är för långt.

Vidare menar myndigheten att så länge avfallet slängs i förslutna påsar i enlighet med kommunens anvisningar och locken på kärlen hålls stängda så bör det inte heller bli någon olägenhet för människor.

Däremot hakar länsstyrelsen upp sig på själva platsen dit kärlen ska rullas. Mängden kärl kan leda till skymd sikt och det finns också en risk för att tömda behållare blåser omkull och far ut på vägbanan, menar myndigheten.

Platsen är inte optimal när det kommer till trafiksäkerhet, men trots det väljer länsstyrelsen att godta den.

Samtliga överklaganden avslås därmed.

Kan överklagas vidare

Alexandra Sandberg, hållbarhetsstrateg på kommunen, är nöjd med beslutet.

– Det var goda besked för kommunen och en bekräftelse på att vi har gjort korrekta avvägningar samt att våra skäl till beslutet har varit tillräckliga, säger hon.

Var beslutet väntat?

– Ja, utifrån att vi har följt utvecklingen för denna typ av ärende, alltså anvisning av plats för sophämtning, i Sverige under en längre tid.

Fram tills dess att beslutet vinner laga kraft kommer hämtningen hos de sju fastighetsägarna att fungera som tidigare, det vill säga att Hems entreprenör drar ut och in sopkärlen. Fastighetsägarna har också möjlighet att överklaga ärendet vidare, till Mark- och miljödomstolen.

LÄS MER: Boende på Penngränd ska själva dra fram sitt sopkärl

LÄS MER: Hem svarar på kritik efter Penngränd-besked

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!