Hoten mot politiker och tjänstemän i Halmstads kommun har nu polisanmälts.
Hoten mot politiker och tjänstemän i Halmstads kommun har nu polisanmälts. Bild: Lina Salomonsson

Kommunen väljer att polisanmäla hot

Kommunen har valt att göra en polisanmälan efter de hot som riktats mot politiker och tjänstemän. Bakgrunden är den rutin för anställning av personer som omfattas av gymnasielagen som tagits fram.

ANNONS
LocationHalmstad||

HP har tidigare rapporterat om rutinen som går ut på att tydliggöra anställning av asylsökande som omfattas av gymnasielagen. Reaktionerna har varit starka och politiker och tjänstemän har fått ta emot både hat och hot.

”En skitstorm” och ”Helt oacceptabelt”, uppgav Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande, för HP i förra veckan.

LÄS MER:Hatstorm mot politiker och tjänstemän efter ny rutin

Hittills har omkring 70 mejl skickats till kommunen med kritik mot rutinen. Drygt 30 av dem bedöms innehålla någon typ av hot och kommunen har därför valt att göra en polisanmälan. Dessa mejl omfattas av förundersökningssekretess och HP har därmed fått avslag på sin begäran om att få ta del av dem.

ANNONS

Däremot har tidningen fått ut övriga mejl. Flera av dem som hört av sig anklagar kommunen för etnisk diskriminering av svenskar, för att vara svenskfientlig och för att spä på ett redan polariserat samhälle. Andra tycker att det är kränkande särbehandling och orättvist mot arbetslösa och ungdomar.

Ann-Mari Mäkikangas, direktör för administration och säkerhet, vill i nuläget inte kommentera vilken typ av hot det rör sig om eller hur många personer som utsatts för hot.

– Vi gjorde polisanmälan i fredags och håller nu på att samla in underlagen som vi ska överlämna till polisen, uppger hon.

LÄS MER:Ny rutin ger utvisningshotade möjlighet till fast jobb

LÄS MER:Hat och hot hör inte hemma i Halmstads kommun

ANNONS