”Givetvis kan inte vi stå bakom en sådan formulering. Sådant gör mig väldigt upprörd”, säger Eva-Lena Jacobsson från Kommunal, som såg till att annonsen avpublicerades efter att HP uppmärksammat henne på vad som stod i den.
”Givetvis kan inte vi stå bakom en sådan formulering. Sådant gör mig väldigt upprörd”, säger Eva-Lena Jacobsson från Kommunal, som såg till att annonsen avpublicerades efter att HP uppmärksammat henne på vad som stod i den. Bild: Roger Larsson

Kommunen sökte städare som inte ifrågasätter auktoritet

Många reagerade när kommunen annonserade efter städare som ”följer instruktioner från andra utan att ifrågasätta auktoritet”. Fackförbundet Kommunal rasar mot formuleringen – medan chefen som gjort annonsen säger att den togs ”från interna kriterier och skulle aldrig ha gått ut”.

ANNONS
|

– Hade jag sett att det stod så i annonsen skulle jag aldrig ha haft mitt namn med i kontaktuppgifterna, säger Eva-Lena Jacobsson på fackförbundet Kommunal.

Flera har hört av sig till HP och undrat om en sådan här annons verkligen är okej för en kommunen 2021.

I annonsen där Halmstads kommun söker efter timanställda städare står det först om ”möjligheterna att för dig som vill ha ett meningsfullt arbete och bidra med engagemang och nytänkande”.

Det talas också om ”ett självständigt arbete i en professionell organisation”.

Meriterande och önskvärt

Men lite längre ner i annonsen verkar det inte längre handla lika mycket om ”engagemang”, ”nytänkande” och ”självständigt”.

ANNONS

I stället framhålls att det är meriterande och önskvärt om man ”följer instruktioner från andra utan att i onödan ifrågasätta auktoritet”.

Formuleringen om att det är önskvärt att kommunens städerskor följer instruktioner utan att ifrågasätta kommer enligt HR-utvecklare Gunni Heland från en engelsk kontext som inte passar in på svensk arbetskultur.
Formuleringen om att det är önskvärt att kommunens städerskor följer instruktioner utan att ifrågasätta kommer enligt HR-utvecklare Gunni Heland från en engelsk kontext som inte passar in på svensk arbetskultur. Bild: Maria Gredeskog

– Givetvis kan inte vi stå bakom en sådan formulering. Sådant gör mig väldigt upprörd, säger Eva-Lena Jacobsson och lovar att hon ska se till att annonsen avpubliceras.

Annonsen drogs tillbaka

Ansvarig för annonsen är Markus Andersson, områdeschef för FM-service på servicekontoret. Förkortningen står för facility management och omfattar vaktmästeri, fastighetsskötsel och städning.

– Jag är ny som chef och det blev jättefel när jag skulle göra min första rekrytering, säger han och förklarar att annonsen dragits tillbaka efter att HP uppmärksammade skrivningen om att inte ifrågasätta auktoritet.

När man ser att det står siffror framför varje meriterande punkt – exempelvis 6.3 framför just den här punkten – verkar det vara paragrafer i något avtal. Varifrån fick du den formuleringen om att inte ifrågasätta?

– Den kommer från en kravprofil i vårt interna arbetsmaterial och skulle aldrig ha gått med ut, säger Markus Andersson och fortsätter:

– Det är samma sak som när ni på HP ska anställa, då finns det också vissa grundkriterier som är viktiga för att man ska kunna jobba som journalist.

Menar du att ni ändå gör sådana överväganden internt vid anställningsintervjuer om huruvida folk ifrågasätter någonting?

ANNONS

– Vill du veta fler detaljer måste jag hänvisa dig vidare till vår HR-avdelning.

Översatt från engelska

HR-utvecklare Gunni Heland förklarar att felet ligger i att texterna som hela kommunen utgår från vid rekryteringar ingår i ett internationellt kompetensramverk, kallat SHL, som är översatt från engelska.

– Man kan säga att det här är en manual som vi har som stödmaterial, men man kan inte använda allting rakt av eftersom vissa formuleringar grundar sig i en något annorlunda arbetskultur än den vi är har i Sverige. Det behöver ofta redigeras kraftigt i texterna, säger hon.

Många ansökningar

– I det här fallet var det ren okunskap och ett misstag som gjorde att den opassande formuleringen kom med i annonsen, säger Gunni Heland och tillägger att de ändå hann få in över 70 ansökningar innan annonsen togs bort.

ANNONS