Gabriela Arvidsson, myndighetschef på hemvårdsförvaltningen, beklagar incidenten men menar att den inträffade på grund av felaktiga uppgifter i Skatteverkets register.
Gabriela Arvidsson, myndighetschef på hemvårdsförvaltningen, beklagar incidenten men menar att den inträffade på grund av felaktiga uppgifter i Skatteverkets register. Bild: Jari Välitalo/HP Arkiv

Kommunen skickade vykort till avliden person strax före jul

På grund av felaktiga uppgifter i Skatteverkets register skickade Halmstads kommun ut ett vykort till en person som avlidit. Vykortet togs emot av en efterlevande närstående strax före jul.
– Det är beklagligt att den anhörige blev ledsen, säger Gabriela Arvidsson, myndighetschef på hemvårdsförvaltningen.

ANNONS
|

Vykorten som Halmstads kommun skickade ut innehöll information om radioprogrammet Radiokakan, som drivs av Dramalogen och ska motverka ensamhet bland äldre.

LÄS MER: Radiokaka ska minska ensamheten bland äldre

Informationskampanjen riktade sig till kommuninvånare som är 65 år eller äldre och gick ut till cirka 20 000 personer i Halmstad. En av mottagarna var dock avliden sedan tidigare. Den efterlevande närstående som tog emot brevet reagerade.

”Det var inte så roligt för NN, kanske extra svårt så här precis innan jul...”, skriver en anhörig i en synpunkt till kommunen.

Gabriela Arvidsson, myndighetschef på hemvårdsförvaltningen, har haft kontakt med den anhörige och beklagar incidenten.

ANNONS

– Vi är tacksamma för att vi kontaktats. Det är självfallet ledsamt och beklämmande att höra det som inträffat. Utskicket har gjorts av goda avsikter, säger hon och tillägger:

– De hemskickade vykorten har i sig uppskattats och vi har fått positiv feedback för initiativet.

Enligt myndighetschefen orsakades händelsen av ett systemfel som ligger utanför kommunens kontroll. Befolkningsuppgifterna inhämtas via Skatteverkets register. Felaktiga uppgifter i detta register medförde att den avlidne personen fick vykortet.

– Skatteverket är i stor utsträckning beroende av att enskilda uppmärksammar felaktiga uppgifter. Gemene man behöver därför bevaka och meddela myndigheten om inaktuellt civiltillstånd finns i registret. Står man skriven som gift behöver man få det ändrat till änka eller änkeman när ens partner går bort. Annars finns det tyvärr en risk att sådana här incidenter inträffar, säger Gabriela Arvidsson.

ANNONS