Fattighuset vid Lilla torg säljs för 21 miljoner kronor till bolaget Stadsnyckeln 2.
Fattighuset vid Lilla torg säljs för 21 miljoner kronor till bolaget Stadsnyckeln 2. Bild: Jan Stohr/HP Arkiv

Kommunen säljer Fattighuset vid Lilla torg för 21 miljoner

Nu är affären klar. Det Stockholmsbaserade bolaget Stadsnyckeln 2 köper Fattighuset av Halmstads kommun för 21 miljoner kronor.

ANNONS
|

Sedan i april i år har Fattighuset, som ligger vid Lilla torg i centrala Halmstad, varit ute till försäljning.

Att det har funnits en högaktuell intressent har inte varit någon hemlighet, däremot har kommunen varit förtegen om vem eller vilka detta skulle vara.

På onsdagen genomfördes försäljningen. Kommunen säljer den centrala fastigheten till Stadsnyckeln 2 AB, som är ett helägt dotterbolag till det Stockholmsbaserade fastighetsbolaget Manacor Group AB.

Fattighuset säljs för 21 miljoner kronor av AB Industristaden som bygger, äger och förvaltar fastigheter och lokaler i Halmstads kommun.

Fattighuset är över 100 år gammalt och därmed skyddat. Det är förbjudet att förvanska eller förändra husets exteriör, berättar Per Carlsson (L), ordförande i AB Industristaden.

ANNONS

– Från politikens sida har det varit en avvägning mellan att skapa bra förutsättningar för näringslivet och samtidigt värna vårt gemensamma kulturarv. En grundförutsättning för att affären skulle bli av var att fastigheten är tillräckligt skyddad, säger han.

Enligt den dragning som Industristadens styrelse har fått ska det köpande bolaget hyra ut Fattighuset till företag som är i behov av kontorsplatser. Vilka det är som ska flytta in i lokalerna är dock okänt. HP har sökt de nya ägarna utan framgång.

Fattighuset har stått tomt sedan i februari. Då flyttade det kommunala bolaget Destination Halmstad, som huserade i fastigheten, till teatern.

LÄS MER: Fattighuset ute på öppna marknaden – för 21 miljoner

LÄS MER: Ett 20-tal kommunala fastigheter är till salu

ANNONS