Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kommunen presenterar åsikter som fakta i ”frågor och svar”

Efter HP:s granskning av turerna kring att HFAB förbjöds upphandla tjänster privat – och att vd:n fick sparken – har kommunen lagt upp ”frågor och svar” om fallet på sin hemsida. Flera har reagerat över att sådant som inblandade har olika åsikter om framställs som oomtvistade fakta.
– Det hade varit lämpligare med ett uttalande från den politiskt högste ansvarige, säger Tania Bengtsson (V).

HP publicerade i förra veckan en granskning i fyra delar om hur det gick till när HFAB tvingades fortsätta teckna avtal med Halmstads stadsnät AB – trots att det allmännyttiga bostadsbolaget efter nio år med stadsnätet ville upphandla de digitala tjänsterna privat.

LÄS MER: Stadsnätsbolagets existens var hotad utan HFAB-avtalet

HP kunde visa att HFAB:s egna experter kommit fram till att frågan omfattades av lagen om offentlig upphandling. I HFAB:s utredningar påtalades dessutom att erfarenheterna från andra allmännyttor som gått ut på marknaden var att det lett till bättre service och lägre kostnader – både för bolagen och hyresgästerna.

LÄS MER: HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

HP berättade också att HFAB:s farhågor om att det kunde bli rättsliga följder – och krav på skadestånd – åtminstone delvis har besannats i och med att den privata kommunikationsoperatören Itux vänt sig till förvaltningsrätten för att få avtalen ogiltigförklarade.

LÄS MER: HFAB:s avtal blir rättssak – uppges värt jättebelopp

HP pekade även på att det var kommunchefen Mattias Rossköld, i sin roll som vd för de kommunala bolagens moderbolag Halmstads Rådhus AB, som ställde ultimatum till HFAB:s styrelse. Det var han som fick ordförande Jimmie Tschander (C) och de andra i styrelsen att sparka Catharina Rydberg Lilja för att hon varit kritisk till hur dåliga de nya avtalen – på två år med möjlighet till tre års förlängning – var med Halmstads stadsnät.

LÄS MER: Sparkade vd:n: ”Kommunchefens samtal med mig var inte trevliga”

Flera har reagerat

Efter detta har det publicerats ett inlägg på Halmstads kommuns hemsida där turerna sammanfattas i ”frågor och svar”.

Flera, såväl politiker och tjänstepersoner som vanliga kommuninvånare, har hört av sig till HP och reagerat över upplägget.

– Det känns jättekonstigt att kommunen konstaterar en massa saker som att de är definitiva fakta, trots att det är sådant som de inblandade har olika åsikter om, säger en och tillägger:

– Frågor och svar brukar man ha om öppettider på kommunala anläggningar, om hur mycket en viss renovering kostar eller när den är klar.

Hur kan kommunens kommunikationsavdelning veta vad som sagts i enskilda samtal som inte finns dokumenterade?

– Det är väldigt underligt att en kommun kan slå fast att HFAB-vd:ns kritik mot de interna avtalen inte ledde till att hon fick sparken. Hur kan kommunens kommunikationsavdelning veta vad som sagts i enskilda samtal som inte finns dokumenterade? undrar en annan.

Den enda som vill bli citerad är Vänsterpartiets lokala toppnamn Tania Bengtsson, som tycker det är fel att kommunen inte har en namngiven avsändare för detta budskap.

”När det i ett av svaren talas om största möjliga kommunnytta tycker inte mitt parti att det bara handlar om kommunens ekonomi”, säger Tania Bengtsson (V), som även vill få in hyresgästernas perspektiv. Bild: Jari Välitalo
”När det i ett av svaren talas om största möjliga kommunnytta tycker inte mitt parti att det bara handlar om kommunens ekonomi”, säger Tania Bengtsson (V), som även vill få in hyresgästernas perspektiv. Bild: Jari Välitalo

Hon anser också att ämnet inte är så enkelt att det bara går att rada upp frågor och svar för att ge en rättvisande bild.

Inte bara vara kassako

– När det i ett av svaren talas om största möjliga kommunnytta tycker inte mitt parti att det bara handlar om kommunens ekonomi. Vi vill även väga in perspektivet som invånarna, brukarna och hyresgästerna har, säger Tania Bengtsson och tillägger:

– Vänsterpartiet menar att bolag som HFAB, Hem och Halmstads stadsnät har för höga avkastningskrav. I stället för att vara en kassako för kommunen borde de se till att hålla låga taxor och rimliga hyror.

LÄS MER: HFAB ska få höjda vinstkrav – men önskar sänkta

Enligt kommunikationsdirektör Lotta Edin är det inte hennes avdelning som är avsändaren bakom de osignerade ”svaren” på kommunens hemsida om turerna kring HFAB:s avtal. Bild: Lina Salomonsson
Enligt kommunikationsdirektör Lotta Edin är det inte hennes avdelning som är avsändaren bakom de osignerade ”svaren” på kommunens hemsida om turerna kring HFAB:s avtal. Bild: Lina Salomonsson

HP har frågat kommunikationsdirektör Lotta Edin om det är hennes avdelning som är avsändare till hemsidans ”frågor och svar”.

– Nej, absolut inte. Vi är bara förmedlare. Avsändare är kommundirektören, kommunens politiska ledning och de berörda bolagen, säger hon.

Hur ser du på kritiken om att upplägget med frågor och svar signalerar att ni presenterar absoluta sanningar?

– Jag kan förstå att folk reagerar eftersom det är ovanligt att vi gör så här. Att vi valde greppet med frågor och svar var bara för att det skulle vara lätt att läsa texten, men jag har full respekt för att man kan tycka olika om de enskilda punkterna.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!