Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen jobbar på att få till en lösning för skolgården

En lösning för utemiljön på Linehedsskolan är på gång. Diskussioner pågår och Lovisa Aldrin (L), ordförande för barn- och ungdomsnämnden, hoppas se resultat till hösten.
– Ingen vill väl att barnen ska ha det så här i två, tre år, säger hon.

Som HP berättat ska Nyhemsskolan i höst flytta in i de paviljonger som står på Linehedsskolan och som använts under tiden som Linehed renoverats.

Föräldraforumen på de båda skolorna har riktat kritik mot att det blir för många elever på en skolgård som till yta och antalet lekredskap är anpassad för 125 barn och rektorerna har avsagt sig arbetsmiljöansvaret.

LÄS MER: Stor oro när 500 barn trängs in på Linehedsskolan

Men sista ordet är inte sagt. Enligt Lovisa Aldrin är någon form av lösning på gång.

– Det är jätteallvarligt att man ser att utemiljön är så här bristfällig men det jag har fått höra är att man inte är klar med en lösning för utemiljön än. Planeringen för detta har gått så fort och man har haft kort om tid på sig men diskussioner pågår, säger hon och tillägger:

– Jag tror på att alla vill att barnen ska ha en bra utemiljö, särskilt med tanke på att det här handlar om lång tid, och att det kommer att vara löst till hösten.

”Direkt felaktighet”

Att utemiljön skulle ha hanteras annorlunda om skolan legat på andra sidan Nissan förnekar hon bestämt.

– Det är en direkt felaktighet och ett påstående som jag verkligen tar avstånd från. Detta handlar bara om att det hela gått väldigt, väldigt snabbt och då är det inte konstigt att planeringen har halkat efter. Dessutom har nog informationen och dialogen mellan alla inblandade parter brustit.

Om det nu inte skulle bli en bra lösning för barnen, kommer du i egenskap av nämndsordförande att agera då?

– Ja. Mitt mandat sträcker sig inte hur långt som helst men jag kommer att göra det jag kan om jag känner att lösningen inte är tillfredsställande.

Stefan Agmarken, planeringschef på barn- och ungdomsförvaltningen, uppger att kommunen är mitt uppe i arbetet med att få till en bra utemiljö.

– Vi jobbar stenhårt med detta men allting är inte färdigt och vi kommer kanske inte heller att kunna ha allt på plats när barnen kommer i höst, men vi jobbar på så snabbt vi kan. Sedan vill vi också påpeka att det är superbra att kommunen har lyckats tidigarelägga renoveringen av Nyhemsskolan (som var planerad till nästa år, reds anm). Vi är glada att det kommer i gång extra tidigt så att ytterligare en skola blir uppfräschad, säger han.

Har förståelse för rektorerna

Magnus Rudgard, som är skolområdeschef för centrum, uppger att han har förståelse för rektorernas beslut att avsäga sig arbetsmiljöansvaret för utemiljön.

– Jag har besökt dem på plats och kan förstå den oro som de har grundat sitt beslut på. Det här är erfarna chefer och de har agerat utifrån att alla ska ha en likvärdig utbildning och de har försökt påverka det med de vägar vi har i vår organisation, säger han.

Arbetsmiljöansvaret för utemiljön har därmed hamnat i hans knä.

– Då får jag försöka agera utifrån mitt mandat. På torsdag ska jag och chefen för vår planeringsavdelning träffa andra berörda kommunala förvaltningar där ansvaret för de här sakerna ligger. Jag hoppas att vi kan komma vidare och hitta bra lösningar framåt som gör att rektorerna kan känna sig trygga.

Och om inte – ser du en risk för att även du frånsäger dig arbetsmiljöansvaret då?

– Det vill jag inte spekulera i nu. Men vi måste ha lösningsfokus på mötet.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här