Inga planer på att återställa bäcken. ”Det är bättre att låta naturen ha sin gång”, säger teknik- och fritidsförvaltningen efter det misstänkta miljöbrottet.
Inga planer på att återställa bäcken. ”Det är bättre att låta naturen ha sin gång”, säger teknik- och fritidsförvaltningen efter det misstänkta miljöbrottet. Bild: Michael Larsson

Kommunen har inga planer på att återställa Nyrebäcken

Halmstads kommun tänker inte återställa Nyrebäcken. Det finns heller inga planer på att överpröva polisens beslut att lägga ned förundersökningen efter det misstänkta miljöbrottet.

ANNONS
LocationTylösand||

Halmstads kommun har inga planer på att återställa Nyrebäcken i Tylösand till sin ursprungliga, naturliga form. Det berättar Sofia Warpman på teknik- och fritidsförvaltningen.

– Jag har resonerat med min förvaltningschef (Anders Thorén) och vi gör bedömningen att det bästa är att låta naturen ha sin gång. Biologiska värden har redan kommit till skada i och med den åverkan som skett. Jag är inte säker på att det skulle hjälpa naturen om kommunen började gräva ytterligare, säger Sofia Warpman och fortsätter:

– Dessutom får vi inte göra några åtgärder utan dispens.

Möjlighet att begära överprövning

Själva flytten av bäcken, det misstänkta miljöbrottet, ser också ut att förbli ett mysterium.

ANNONS

HP har tidigare rapporterat att polisutredningen lades ned sju dagar efter anmälan. Detta trots att det fanns uppgifter om ett företag som skulle kunna ha utfört grävarbetet. Bevismässigt befann man sig i en återvändsgränd, bedömde polisen.

LÄS MER: Polisen lägger ner utredning om miljöbrott i Tylösand

Men det går att blåsa liv i utredningen. Vice kammarchef, Jörgen Lindberg, vid åklagarkammaren i Göteborg har arbetat med miljömål i drygt 20 år. Han är väl bekant med Tylösand och de händelser som genom åren lett till utredningar i olika former, som när en fastighetsägare schaktade bort en sanddyn för att få bättre havsutsikt i Frösakull eller som när en fastighetsägare sågade ned delar av strandskogen nedanför sitt hus i Tylösand.

Han har förståelse för att ärenden som det med Nyrebäcken drar till sig stort allmänintresse, även om de kanske inte motsvarar misstankar som ligger väldigt högt på straffskalan.

– Kommunen har möjlighet att begära överprövning av polisens beslut, konstaterar han.

Vid en överprövning blir det i stället en åklagare som tar över ansvaret för om och i så fall vilka utredningsåtgärder som behöver vidtas.

Den gamla bäcken har blivit till en sjö där ett fåtal fiskar kämpar för sin överlevnad.
Den gamla bäcken har blivit till en sjö där ett fåtal fiskar kämpar för sin överlevnad. Bild: Michael Larsson

Kommunen: ”Ingen brådska med att överklaga”

Men någon överprövning från kommunens sida ser det inte ut att bli i nuläget. De som är insatta i det uppmärksammade ärendet har gått på semester, berättar Sofia Warpman, och därför väljer man att avvakta.

ANNONS

– Vi har kollat upp med polisen hur lång tid vi har på oss och det är ingen brådska med att överklaga. Därför kommer vi inte att ta ställning förrän efter sommaren, säger hon.

Polisen ansåg att bevisläget var för svårt. Finns det inte en risk att det försämras ytterligare om man väntar?

– Som jag sa, vi har beslutat att avvakta. Vi behöver stämma av internt hur vi ska gå vidare. Det måste förankras i kommunkoncernen, bland annat med våra jurister.

Inför SM-veckan ansökte Halmstads kommun om att få göra en liknande flytt av Nyrebäcken. Länsstyrelsen avslog dock ansökan.

LÄS MER: Så påverkas Nyrebäcken efter grävningen

ANNONS