Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I september gick Halmstads kommun och länsstyrelsen i Halland ut med en varning om PFAS-föroreningar. Ett område sydväst om Kistinge industriområde misstänktes vara påverkat av ämnena och boende avråddes från att använda egna brunnar. Bild: HP/Arkiv
I september gick Halmstads kommun och länsstyrelsen i Halland ut med en varning om PFAS-föroreningar. Ett område sydväst om Kistinge industriområde misstänktes vara påverkat av ämnena och boende avråddes från att använda egna brunnar. Bild: HP/Arkiv

Kommunen häver avrådan från att använda brunnar i Trönninge

Det är fritt fram för boende i norra Trönninge att använda sitt brunnsvatten. Provsvar har visat på inga eller mycket låga halter av PFAS-ämnen i de aktuella brunnarna.
Kommunen häver därför avrådan som gällt sedan i mitten av september.

Bakgrunden till beslutet är analyser av tre brunnar i norra Trönninge. I den ena brunnen påvisades inte PFAS alls, och i de andra två brunnarna var halterna mycket låga. Avrådan från att använda brunnarna i området är således inte längre aktuell.

– I och med att halterna av PFAS var så låga, och inte ens påvisade i en av brunnarna, bedömer vi att föroreningen inte har nått fram till Trönninge. Det föreligger därför inte någon risk med att använda brunnsvattnet, säger Tomas Sjöstedt, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Halmstads kommun.

Enligt er kartläggning finns det tolv brunnar i området. Hur kan ni vara säkra på att övriga nio brunnar inte är påverkade?

– Jag bedömer det som osannolikt. De tre brunnar vi har analyserat ligger nordligast i området, men ändå en bit ifrån varandra. Vi valde brunnarna eftersom det är mest troligt att en påverkan skulle synas där. Hittar vi inte ämnena i dessa brunnar, så hittar vi heller inte det i de andra, svarar Sjöstedt.

Det är fortfarande angeläget för kommunen att närmare utreda ursprung och utbredning av föroreningarna på Kistinge.

Larm om mycket höga halter av PFAS

Det var i mitten av september som Halmstads kommun och länsstyrelsen i Halland gick ut med en gemensam PFAS-varning. Analyser av grund- och ytvatten i delar av Kistinge industriområde hade visat på mycket höga halter av de potentiellt hälsofarliga ämnena.

Kommunen befarade också att det förorenade vattnet från Kistingeområdet kunde ha nått Trönninge, via Kistingebäcken och Trönningeån.

För att inventera antalet brunnar i området, och hur dessa användes, skickades brev ut till 80 adresser. Kommunen fick 60 svar som visade att tolv brunnar var högaktuella.

Ingen av de svarande tog dricksvatten från brunnarna, däremot användes brunnsvattnet till bevattning av trädgård och grönsaker. En brunn användes dessutom till kvigor som betar på Trönninge ängar.

Men efter att tre brunnar nu analyserats konstaterar kommunen alltså att föroreningarna inte nått Trönninge.

– Det är ett positivt besked i och med att djur har druckit av brunnsvattnet, säger Tomas Sjöstedt på kommunen.

Samtidigt som det är fritt fram att använda brunnarna kvarstår restriktionerna för Trönningeån och Kistingebäcken. Man ska fortsatt inte använda vatten från dessa vattendrag eller äta fisk som är fångad i dem.

Två verksamheter utreds

Vem eller vilka som orsakat de höga PFAS-halterna på Kistinge är oklart. Enligt kommunen rör det sig troligen om flera verksamheter som tillsammans, och under lång tid, bidragit till föroreningarna.

Stena Recycling, Ragn-Sells, Kuskatorpet och Elia Express är verksamheter som är intressanta för den fortsatta utredningen.

Ett tillsynsärende har inletts mot räddningstjänsten – som vid ett femtontal tillfällen sedan år 1996 använt skum vid släckning av bränder på Kistinge. Ytterligare ett tillsynsärende har inletts avseende Stena Recycling.

– Vi måste helt enkelt börja någonstans, sen får vi se hur mycket det ger. Vi har träffat verksamheterna, och ska träffa dem igen. Hittills har det inte framkommit något avgörande för utredningen, säger Tomas Sjöstedt.

LÄS MER: Varning för mycket höga halter av PFAS i Kistinge

LÄS MER: ”Oroande med så extremt höga värden”

LÄS MER: Därför dröjde kommunens information om PFAS-läget

Fakta: Det här är PFAS

• PFAS är ett samlingsnamn för en mängd industriellt framställda kemikalier.

• Ämnena finns i miljön och har förorenat dricksvatten och livsmedel.

• PFAS-ämnena har en bred användning i samhället. De går att hitta i bland annat impregneringsmedel, textilier och heltäckningsmattor. Även papper, kartonger, stekpannor, rengöringsmedel och brandskum innehåller ämnena.

• Att få i sig höga halter av PFAS misstänks öka risken för negativa hälsoeffekter. Ämnena lagras i kroppen.

• För foster, spädbarn och barn är det extra viktigt att få i sig så lite PFAS som möjligt.

Källa: Livsmedelsverket

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!