Det långa och stora strömavbrottet i september berodde på en explosion i ett ställverk.
Det långa och stora strömavbrottet i september berodde på en explosion i ett ställverk. Bild: Roger Larsson

Kommunen gör anmälan efter det stora strömavbrottet

När ett ställverk exploderade i september och lämnade över 8 000 hushåll strömlösa i närmare nio timmar hade det stor påverkan på hemvårdens kunder i området. Nu har hemvårdsfövaltningen gjort en lex Sarah-anmälan till inspektionen för vård och omsorg.

ANNONS
|

Man skriver att strömavbrottet hade stor påverkan på hemvårdens 500 kunder i Söndrum, Pålsbo, Tylösand och Frösakull, samt Pålsbo äldreboende och Bäckagårds kortidsenhet.

LÄS MER: Explosion ledde till största strömavbrottet

Hemvårdsförvaltningen har utvärderat händelseförloppet under strömavbrottet och har nu lämnat materialet vidare för analys på kommunnivå.

”Vi kan se att vi följt våra rutiner i stort, däremot finns det delar vi kan förbättra, till exempel inom kommunikationsområdet”, kommenterar Ann-Mari Mäkikangas, säkerhetsdirektör på Halmstads kommun i ett pressmeddelande, och menar att hemvårdsförvaltningen under de svåra förhållandena har klarat uppdraget bra med manuella rutiner, men har ändå uppmärksammat vissa risker och sårbarheter.

ANNONS

LÄS MER: Därför tog det timmar att få tillbaka strömmen

Händelsen anmäls nu till Ivo. Man skriver att ingen person kom till allvarlig skada under strömavbrottet men att ett fåtal fallolyckor förekom.

ANNONS