Kommunen förlänger avtal med sotarföretag

Trots att en majoritet av kunderna valt att söka dispens för att kunna anlita en annan sotare väljer räddningsnämnden att förlänga avtalet med Gösab. Politikerna var dock inte eniga. SD ansåg att det vore mer rättvist att göra en ny upphandling.

ANNONS
|

HP har vid flera tillfällen rapporterat om turerna kring den upphandling som ledde till att kommunen bytte sotarföretag, från Halmstads sotningsväsende till Gösab. Eftersom företagen hamnade på samma poäng avgjordes utgången med hjälp av lottning.

Dock har många Halmstadbor valt att söka dispens för att kunna fortsätta anlita Halmstads sotningsväsende när det gäller sotningen. Brandskyddskontrollen kan man däremot inte söka dispens för, utan det är kommunens upphandlade företag som ska utföra den.

Tryckte på för ny upphandling

I december – inför att beslut skulle fattas om en eventuell förlängning av avtalet med Gösab – uppvaktade Halmstads sotningsväsende kommunen i frågan. Företaget tyckte att kommunen borde ta chansen att göra en ny upphandling bland annat på grund av att så många kunder valt att söka dispens.

ANNONS

LÄS MER:Tidigare sotarföretaget vill se en ny upphandling

Nuvarande avtal med Gösab löper ut den siste december i år, men kan förlängas med oförändrade villkor i upp till tre år.

Detta har räddningsnämnden nu beslutat att göra.

– Vi gick på liggande förslag från tjänstemännen och har tagit hänsyn till helheten och hur kommunen brukar göra. Det finns en rad punkter att ta ställning till, om det finns ett fortsatt behov, om leverantören levt upp till avtalet och om det har funnits brister. Gösab hade lite problem i uppstarten men sedan har allt fungerat, säger Henrik Östlund (KD), ordförande.

Kundernas val inte avgörande

Att en majoritet av kunderna sökt dispens för att anlita det tidigare sotarföretaget var inte tillräckliga skäl för att inte förlänga avtalet, tillägger han.

– Det är klart att vi vände och vred på frågan och vi har pratat om det även tidigare. Men det är en helhet och fakta det landar i. Sedan är det ett fritt val hos varje medborgare att söka dispens, det kan inte vi ha synpunkter på, säger Henrik Östlund.

Lars Björk (SD) ansåg dock inte att avtalet skulle förlängas

– Eftersom Halmstads sotningsväsende och Gösab var så nära vid förra upphandlingen att lotten avgjorde så tyckte vi i partiet i rättvisans namn och för demokratin att man borde göra en ny upphandling. Men det var jag ensam om att tycka, säger han.

ANNONS

Bengt Ryberg, vd på Gösab, vill i dagsläget inte kommentera beslutet.

LÄS MER:Sotarföretag möter tuff konkurrens

LÄS MER:Firma kritiserar kommunen för att använda skrämseltaktik

LÄS MER:"Vår ambition var endast att informera"

LÄS MER:Utskick om sotning upphör inte

ANNONS