Bilden är en genrebild
Bilden är en genrebild

Kommunen bistår äldre under coronatider

Halmstads kommun har sedan mars månad hjälpt äldre personer i riskgrupper med matinköp och apoteksärenden på grund av risken för corona.
– Det känns bra att kunna hjälpa personer som inte kan ta sig ut, säger Ann-Sofi Löfquist, aktivitetsledare på Hemvårdsförvaltningen.

ANNONS
|

Det är framförallt äldre personer som kontaktar kommunen för att få hjälp med att antingen hämta ut mediciner eller med att inhandla varor.

– Det har varit 25 ärenden i veckan så det är en del personer som behöver hjälp med att handla under den här tiden, säger Ann-Sofi Löfquist.

Sedan start har antalet personer som tagit kontakt med kommunen varierat.

– Vi har haft mer än 300 ärenden sedan vi startade i slutet av mars och efter att vi annonserade om detta har det varit fler som har hört av sig. Nu i semestertider har det minskat något och vi tänker att det beror på att anhöriga kanske har en större möjlighet till att åka hem till sina äldre och hjälpa dem.

ANNONS

Halmstads kommuns äldresupport erbjuder tjänsterna och personal från enheten för förebyggande verksamhet på hemvårdsförvaltningen åker ut och handlar.

– Vi jobbar vanligtvis med aktiviteter på serviceboenden för de äldre men vi kan ju inte samlas på deras mötesplatser som det ser ut idag. Därför gör vi detta istället, säger Ann-Sofi Löfquist.

Tidigare hade kommunen ett samarbete med Röda Korset som skulle bistå med stödsamtal. Utan ett direktnummer blev det svårt för dem som ringde att komma fram.

– Det visade sig att personer som är oroliga och behöver någon att prata med inte orkade vänta eller knappa sig fram i de olika alternativ som gavs när de ringde upp, säger Erna Alfredsson, frivilligledare på besöksverksamheten på Röda Korset i Halmstad.

Meningen med Röda Korsets jourtelefon är att de som är oroliga och känner sig ensamma ska ha någon att prata med.

– Det finns mycket oro i samhället i dag. Många känner sig ensamma och oroliga för framtiden. Deras aktiviteter håller kanske stängt och det är svårt att träffa familj, barnbarn och vänner. Sådant gör ont!

ANNONS