Kommunen anklagar Attendo för stöldförsök

Ett försök till stöld eller ett missförstånd? Halmstads kommun och Attendo har olika bilder av vad som hände på Patrikshills äldreboende förrförra onsdagen. Fakta är att Attendo var på väg att frakta bort dyrbar köksutrusning när fastighetsskötaren kom på dem.

ANNONS
|

Fastighetsskötaren Ola Jansson är fortfarande märkbart upprörd över händelsen den 12 april. Han hade kört till Patrikshill för att besiktiga lokalerna efter Attendos flytt, men möttes av en lastbil och personer som höll på att tömma tillagningsköket på utrustning.

– De kom från ett lokalt företag som anlitats av Attendo. De hade börjat koppla bort varmluftsugnar, spisar och kylar och skulle ersätta dem med något gammalt skit som fraktats hit från Malmö. Jag ringde direkt till Lennart Svensson på Halmstads kommun och berättade vad som höll på att hända, berättar han.

Lennart Svensson är fastighetsansvarig på hemvårdsförvaltningen och han blev minst lika upprörd.

ANNONS

–Det här är helt obegripligt. Man förväntar sig inte ett sådant beteende av en aktör som Attendo. Det var ju ett försök till stöld, säger han.

Lennart Svensson ringde polisen och bad dem hindra lastbilen från att köra iväg med köksutrustningen, men fick till svar att de inte kunde ingripa. I och med att kommunen och Attendo haft ett entreprenadsavtal med varandra så var tvisten tvungen att drivas som ett civilrättsligt mål.

– Vi gav i alla fall besked till dem som anlitats av Attendo om att ställa tillbaka all utrustning igen, men det saknas fortfarande en del lösöre, som vagnar och kantiner, säger Ola Jansson.

Samma dag kallades den ansvarige verksamhetschefen på Attendo till ett möte med kommunen och fastighetsförvaltaren Riksbyggen. Attendochefen Bengt Norell ska då ha hävdat att man tänkt lämna köket enligt de ritningar som finns. Varför man försökte ersätta den befintliga utrustningen med en äldre och sämre kommenterades bara med att den var likvärdig.

– Det uppstod ett missförstånd kring vad som skulle vara kvar på Patrikshill, men jag förstår inte varför ni ska rota i det. Vi har rett ut det med kommunen och det finns inget att tillägga, säger Bengt Norell till Hallandsposten.

ANNONS

Hemvårdsförvaltningens chef, Jennie Vidal, tycker däremot inte att frågan är utagerad.

–Nej, det här är inte acceptabelt. Vi kommer att göra en ny slutbesiktning där vi jämför vad som fanns på Patrikshill 2011, när Attendo tog över, och vad som finns där nu. Om det är något som inte stämmer så får vi se till att reglera det. Vi förväntar oss att Attendo följer de avtal som finns, säger hon.

Fakta: Patrikshill

Patrikshills äldreboende är inrymt i en byggnad som ägs av Riksbyggens kooperativa hyresrättsförening. Halmstads kommun hyr fastigheten, men la 2011 ut driften av äldreboendet på företaget Attendo.

2015 beslutade en oenig hemvårdsnämnd att säga upp avtalet med Attendo i förtid och avveckla boendet i huvudbyggnaden. De boende där har i stället erbjudits plats på Attendos nybyggda äldreboenden på Nissastrand. I dagsläget finns bara 20 platser kvar i en fristående byggnad, som nu drivs av kommunen.

Vid dagens kommunfullmäktige väntas det fattas beslut om att säga upp hyresavtalet för Patrikshill och att avveckla kvarvarande verksamhet.

ANNONS