I förra veckan rapporterade HP att Torbjörn Larsson, en av initiativtagarna till folkomröstningen, i ett brev till de ledande politikerna kritiserade kommundirektör Mattias Rossköld för den information om det planerade hotellbygget som skickats ut till kommunens anställda.
I brevet anklagades Rossköld för att agera som ”en modern führer”.
LÄS MER:Kommundirektör reagerar över nazistliknelser från hotellmotståndare
Kommundirektören tog illa vid sig av nazistliknelsen och kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) uppmanade hotellmotståndarna att ta avstånd från Larsson.
LÄS MER:Toppolitiker manar hotellmotståndare att ta avstånd
Efter detta beslutade tre andra i ledningen för Folkinitiativet – Pia Arborelius, Rutger Herlin och Bror Gustavsson – att sidsteppa Larsson som talesperson.
LÄS MER:Spricka i ledningen för hotellmotståndet
Nu har dock Folkinitiativet skrivit ännu ett brev till kommunledningen, med kopia till SVT:s Uppdrag granskning, där Rossköld kritiseras – fast den här gången utan nazistliknelser.
Mångårig kommunal chef
Författare är Rutger Herlin, som lyfter fram att han själv varit anställd inom Halmstads kommun i nära 30 år. Många känner till hans namn från hans tid som rektor för bland annat Vallåsskolan och Getingeskolan.
I brevet – där Herlin titulerar sig administratör för Folkinitiativet – värjer han sig emot att det skickats ut information från ”koncernledningen” om det planerade hotellbygget till alla kommunanställda. Herlin påpekar bland annat att han under alla sina år som kommunal chef aldrig hörde talas om någon koncernledning och att inte heller Halmstad direkt visste vad det var när han ringde dit.
Otillåten påverkan?
Han skriver också att varken chefstjänstemän eller ledande politiker under hans tid skulle ha tillåtit någon att utnyttja sin chefsposition för att ”medvetet påverka ett valresultat”.
Det han hänger upp sig på är främst att det i informationen påstås att ”den föreslagna hotellbyggnaden kommer att placeras på det som idag är asfalterad trafikyta” – vilket han hävdar inte är sant.
I övrigt anser Herlin – som använder ord som ”medborgarförakt” och ”maktfullkomligt genomförande mot all expertis” – att informationen till de anställda har en ”Ja till hotellet”–vinkel.
Vågade inte underteckna
Han kräver därför att kommundirektören, som ytterst ansvarig, dementerar felaktigheterna och ber de kommunställda om ursäkt.
I sammanhanget hävdar Herlin även att de under namninsamlingen för en folkomröstning stötte på flera som förklarade att de höll med, men att de inte vågade underteckna uppropet med hänvisning till att de arbetar inom kommunen.
Inget besked om ursäkt
Rossköld har besvarat brevet direkt – men säger inget om huruvida det blir någon dementi eller ursäkt.
I stället hänvisar han till att det är kommunstyrelsen som gett honom i uppdrag att leda en koncernledningsgrupp – bestående av samtliga förvaltningschefer, kommunala direktörer och vd:ar för de kommunala bolagen.
Han påpekar också att det i uppdraget ingår att ”löpande samordna styrningen av strategiskt viktiga frågor inom kommunkoncernen”.
Dessutom skriver Rossköld att det i uppdraget ingår att informera ”organisationen och allmänheten via olika kanaler”. Han skickar också med länkar till nyhetsbrev och kommunens hemsida.
Solstudie visar skuggan
På hemsidan finns frågor och svar om hotellprojektet. En av frågorna tar upp hur det blir med skugga från hotellet.
I HP har Folkinitiativets Pia Arborelius hävdat att hotellet kommer att skugga Picassoparken från lunchtid och över eftermiddagarna.
På kommunens hemsida står i stället:
”Den solstudie som är framtagen visar att så som byggnaden är placerad skickar den skugga över Nissan på morgonen. Mitt på dagen skuggar den mot Kapsylparken, eftermiddagstid åt kulturtorget och kvällstid mot teatern.”
Kulturtorget som nämns är något som ska skapas framför teaterns vita kortsida.
LÄS MER:Ballongerna svävade mot skyn i protest mot hotellbygget
LÄS MER:Folkinitiativet kräver ordet ”Picassoparken” på valsedlarna