Kommunikationsdirektör förnekar partsinlaga för Ja till hotellprojektet vid Österskans.
”Varken i interna brev till medarbetare eller i extern kommunikation till medborgare på hemsidan skriver vi med avsikt att påverka någons åsikter”, har Lotta Edin, kommunens kommunikationsdirektör skrivit i ett svar till Rutger Herlin. Hon håller inte med om att texten till de kommunanställda var en partsinlaga för ett Ja-alternativ. Bild: Halmstads kommun

Kommundirektör krävs på ursäkt till 8 000 anställda

Ännu en gång kritiserar Folkinitiativet kommundirektören och kräver att han ber kommunanställda om ursäkt. Hotellmotståndaren Rutger Herlin, som i många år var kommunal chef, skriver i ett öppet brev att flera kommunanställda sagt att de inte vågade skriva under uppropet för en folkomröstning.

ANNONS
|

I förra veckan rapporterade HP att Torbjörn Larsson, en av initiativtagarna till folkomröstningen, i ett brev till de ledande politikerna kritiserade kommundirektör Mattias Rossköld för den information om det planerade hotellbygget som skickats ut till kommunens anställda.

Initiativtagaren till folkomröstningen är petad som talesperson för Folkinitiativet.
Torbjörn Larsson, som drog igång namninsamlingen för en folkomröstning, är numera petad som talesperson för Folkinitiativet. Bild: Jari Välitalo

I brevet anklagades Rossköld för att agera som ”en modern führer”.

LÄS MER:Kommundirektör reagerar över nazistliknelser från hotellmotståndare

Kommundirektören tog illa vid sig av nazistliknelsen och kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) uppmanade hotellmotståndarna att ta avstånd från Larsson.

LÄS MER:Toppolitiker manar hotellmotståndare att ta avstånd

Efter detta beslutade tre andra i ledningen för Folkinitiativet – Pia Arborelius, Rutger Herlin och Bror Gustavsson – att sidsteppa Larsson som talesperson.

LÄS MER:Spricka i ledningen för hotellmotståndet

Nu har dock Folkinitiativet skrivit ännu ett brev till kommunledningen, med kopia till SVT:s Uppdrag granskning, där Rossköld kritiseras – fast den här gången utan nazistliknelser.

ANNONS

Mångårig kommunal chef

Författare är Rutger Herlin, som lyfter fram att han själv varit anställd inom Halmstads kommun i nära 30 år. Många känner till hans namn från hans tid som rektor för bland annat Vallåsskolan och Getingeskolan.

Protesterar mot att kommundirektör Rossköld försöker påverka valresultatet
Enligt Rutger Herlin, med lång kommunal chefserfarenhet, försöker kommundirektören medvetet påverka valresultatet i folkomröstningen. Bild: Anders Andersson

I brevet – där Herlin titulerar sig administratör för Folkinitiativet – värjer han sig emot att det skickats ut information från ”koncernledningen” om det planerade hotellbygget till alla kommunanställda. Herlin påpekar bland annat att han under alla sina år som kommunal chef aldrig hörde talas om någon koncernledning och att inte heller Halmstad direkt visste vad det var när han ringde dit.

Otillåten påverkan?

Han skriver också att varken chefstjänstemän eller ledande politiker under hans tid skulle ha tillåtit någon att utnyttja sin chefsposition för att ”medvetet påverka ett valresultat”.

Det han hänger upp sig på är främst att det i informationen påstås att ”den föreslagna hotellbyggnaden kommer att placeras på det som idag är asfalterad trafikyta” – vilket han hävdar inte är sant.

Tvist om hur stor del av Picassoparken som hotellbygget går in i
”Eftersom de flesta uppfattar att grässtråket med träden intill bilvägen också är en del av Picassoparken borde kommunen också medge det”, säger Rutger Herlin. Bild: Anders Andersson

I övrigt anser Herlin – som använder ord som ”medborgarförakt” och ”maktfullkomligt genomförande mot all expertis” – att informationen till de anställda har en ”Ja till hotellet”–vinkel.

Vågade inte underteckna

Han kräver därför att kommundirektören, som ytterst ansvarig, dementerar felaktigheterna och ber de kommunställda om ursäkt.

ANNONS

I sammanhanget hävdar Herlin även att de under namninsamlingen för en folkomröstning stötte på flera som förklarade att de höll med, men att de inte vågade underteckna uppropet med hänvisning till att de arbetar inom kommunen.

Inget besked om ursäkt

Rossköld har besvarat brevet direkt – men säger inget om huruvida det blir någon dementi eller ursäkt.

I stället hänvisar han till att det är kommunstyrelsen som gett honom i uppdrag att leda en koncernledningsgrupp – bestående av samtliga förvaltningschefer, kommunala direktörer och vd:ar för de kommunala bolagen.

Kommundirektör Mattias Rossköld krävs på ursäkt till 8 000 anställda i Halmstad
Kommundirektör Mattias Rossköld har inte svarat Folkinitiativet på huruvida han tänker be om ursäkt till 8 000 kommunanställda. Bild: Roger Larsson

Han påpekar också att det i uppdraget ingår att ”löpande samordna styrningen av strategiskt viktiga frågor inom kommunkoncernen”.

Dessutom skriver Rossköld att det i uppdraget ingår att informera ”organisationen och allmänheten via olika kanaler”. Han skickar också med länkar till nyhetsbrev och kommunens hemsida.

Solstudie visar skuggan

På hemsidan finns frågor och svar om hotellprojektet. En av frågorna tar upp hur det blir med skugga från hotellet.

I HP har Folkinitiativets Pia Arborelius hävdat att hotellet kommer att skugga Picassoparken från lunchtid och över eftermiddagarna.

Kommunen har tagit fram 3D-animationer där man bland annat ser hur skuggan från hotellet faller. Här visar den skuggan på eftermiddagen, mot det så kallade kulturtorg som ska skapas framför teaterns vita kortsida.
Kommunen har tagit fram 3D-animationer där man bland annat ser hur skuggan från hotellet faller. Här visar den skuggan på eftermiddagen, mot det så kallade kulturtorg som ska skapas framför teaterns vita kortsida. Bild: Halmstads kommun

På kommunens hemsida står i stället:

”Den solstudie som är framtagen visar att så som byggnaden är placerad skickar den skugga över Nissan på morgonen. Mitt på dagen skuggar den mot Kapsylparken, eftermiddagstid åt kulturtorget och kvällstid mot teatern.”

ANNONS

Kulturtorget som nämns är något som ska skapas framför teaterns vita kortsida.

LÄS MER:Ballongerna svävade mot skyn i protest mot hotellbygget

LÄS MER:Folkinitiativet kräver ordet ”Picassoparken” på valsedlarna

ANNONS