Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Kommunchefens fru hoppar av D&D efter HP:s avslöjande

Efter HP:s avslöjanden om D&D Hemtjänst har kommunchefens fru, M-politikern Madelen Rossköld, hoppat av sitt styrelseengagemang i företaget.
Hon förklarar för HP att det var uppgifterna om ”olämplig marknadsföring”, plus att hon inte fått veta att de deltog i en upphandling med kommunen, som fick henne att ta steget.

HP har i flera artiklar berättat om kritiken mot det privata vårdbolaget D&D Hemtjänst – exempelvis att politikerna i hemvårdsnämnden uttalat sig om att företagets marknadsföring varit ”ytterst olämplig”.

LÄS MER: Nämnd kritisk men agerar inte mot D&D Hemtjänst i nuläget

Bakgrunden är bland annat att D&D Hemtjänst i Halland har ansökt om tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att få bedriva hemtjänst – men fått avslag.

LÄS MER: Vårdbolag kritiseras för olämplig marknadsföring

Trots detta har bolaget marknadsfört sig som ”ett av Sveriges ledande hemtjänstföretag”.

För att få in bredare kompetens, som Ivo har efterlyst, har D&D plockat in tre styrelsesuppleanter som ska stötta ägarna – däribland Madelen Rossköld, som är gift med Mattias Rossköld, den högste tjänstemannachefen i Halmstads kommun.

LÄS MER: Kommunen anlitar företag med kommundirektörens fru i styrelsen

När HP avslöjade att kommunen tecknat avtal med D&D Hemtjänst i samband med en upphandling av bemanningssjuksköterskor till hemvårdsförvaltningen såg inte kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) någon intressekonflikt i att kommunchefens fru är engagerad i företaget.

LÄS MER: Jonas Bergman (M) har begärt redovisning av upphandling där D&D ingår

Kommunchefen själv såg heller inget känsligt i att han anlitar just det företaget till att städa familjens villa i Skipås.

LÄS MER: Kritiserat bolag som fått avtal med kommunen städar hemma hos kommunchefen

Efter att kommunstyrelsen i tisdags fått en genomgång av kommunens upphandling där det skrevs avtal med D&D Hemtjänst, kände sig dessutom en majoritet av politikerna trygga med att affären gått rätt till.

LÄS MER: Politiker känner sig trygga med D&D-upphandlingen

– Det har i Hallandsposten lyfts en spekulation om påverkan just för att Mattias Rosskölds fru satt i styrelsen för ett av bolagen. Då ville jag ställa frågan direkt till hemvårdsförvaltningens chef och upphandlingschefen. Hela kommunstyrelsen fick ett bra och tydligt svar att så är inte fallet, förklarade Jenny Axelsson (C), kommunstyrelsens vice ordförande.

”Med omedelbar verkan”

En som inte verkar känna sig lika trygg med D&D Hemtjänst i sig är i alla fall Madelen Rossköld. Hon har därför lämnat sitt styrelseengagemang i bolaget.

”Till att börja med har de inte informerat mig om att de deltog i en upphandling med Halmstads kommun. Nu visste jag inte om upphandlingen när HP ringde”, säger Madelen Rossköld. Bild: Moderaterna
”Till att börja med har de inte informerat mig om att de deltog i en upphandling med Halmstads kommun. Nu visste jag inte om upphandlingen när HP ringde”, säger Madelen Rossköld. Bild: Moderaterna

HP har fått se hennes ändringsanmälan till Bolagsverket samt det mejl hon skickat till D&D:s ägare, där det står att Madelen Rossköld ”med omedelbar verkan önskar bli entledigad” från uppdraget.

Av datumet kan man utläsa att hon har agerat dagen efter att HP intervjuade henne om kritiken mot företaget och om huruvida upphandlingen kunde vara känslig med tanke på hennes koppling till kommunchefen.

Nu visste jag inte om upphandlingen när HP ringde. På så vis fick jag ingen möjlighet att tänka igenom situationen innan.

I mejlet till företaget motiverar du ditt avhopp med det som ”framkommit i Hallandsposten gällande olämplig marknadsföring etc”. Vad syftar du på med det där etcetera?

– Till att börja med har de inte informerat mig om att de deltog i en upphandling med Halmstads kommun. Jag kan tycka att de borde ha gjort det innan de skickade in underlagen, säger Madelen Rossköld och svarar ja på frågan om hon känner sig förd bakom ljuset.

– Nu visste jag inte om upphandlingen när HP ringde. På så vis fick jag ingen möjlighet att tänka igenom situationen innan, fortsätter hon och tillägger:

– Hade jag vetat om det hade vi kunnat prata igenom det hemma och på så vis även kunnat vara transparenta tillsammans med hemvårdsförvaltningen innan underlagen skickats in för upphandling. Jag hade även kunnat avgöra om jag velat fortsätta vara med i styrelsen redan då.

Information fanns tidigt

Frågan är dock om kritiken mot olämplig marknadsföring verkligen var ny för henne när HP nu skrev om den. Det finns exempelvis mejlväxling mellan företaget och hemvårdsförvaltningen gällande ”missvisande jobbannons” som skickades redan i januari – med kopior till just Madelen Rossköld.

Frågan är också om hon verkligen inte visste något om upphandlingen med kommunen innan HP hörde av sig. Redan när kommunen inför sommaren skrev avtal med D&D Hemtjänst om bemanningssköterskor lade företaget ut en artikel om det på sin hemsida.

I samband med HP:s granskning har D&D släckt ner stora delar av hemsidan, men tidningen har sparat artikeln som hade rubriken ”D&D Hemtjänst i Halland har vunnit upphandling i Halmstad kommun!”

På samma hemsida kunde man då läsa ett uttalande av Madelen Rossköld.

– Jag tror på D&D Hemtjänst i Halland AB och deras fantastiska möjlighet att lyckas, min civilekonomutbildning och den breda erfarenhet jag äger ger mig och D&D Hemtjänst i Halland AB en bra grund att stå på, förklarade hon.

Jag såg när ägaren lade ut ett inlägg om upphandlingen på sin Linkedin. Det var första gången jag hörde talas om det.

Dessutom har D&D på sitt konto på Instagram skrivit om upphandlingen.

– Jag följer inte dem på Instagram, men jag såg när ägaren lade ut ett inlägg om upphandlingen på sin Linkedin. Det var första gången jag hörde talas om det, säger Madelen Rossköld.

Fakta är att inlägget lades ut redan för flera månader sedan. I praktiken var det 41 av 46 ansökande företag som fick avtal med hemvårdsförvaltningen, men i inlägget står att ”D&D Hemtjänst i Hallands vd Allden Hasku kom efter ett par tuffa veckor ut som segrare i upphandlingen för superkunden Halmstad kommun”.

Jonas Bergman (M) gillar

Bland de 33 som ”gillat” inlägget finns inte Madelen Rossköld – men däremot Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, som ger tummen upp.

Som HP skrivit tidigare har Madelen Rossköld i oktober förra året gett D&D högsta betyg på omdömessajten reco.se och där beskrivit hur nöjd hon är med deras städning av hemmet.

I januari i år har hon även recenserat D&D på deras hemsida och beskrivit att ”det är en fröjd varje gång man kommer hem efter deras städning”.

I vilket fall som helst har jag bara skrivit omdömen om dem som privatperson.

På Instagram tackar företaget för samarbetet med henne – både med henne som kund och som deras konsult.

Funderingar kring bokföringen

– Vi fick kontakt när de anlitade mitt företag Rossköld Consulting AB när de förra året behövde hjälp med funderingar kring sin bokföring. I samma veva var vi på jakt efter ett städbolag, kommenterar Madelen Rossköld.

Har du fortsatt att recensera dem på olika ställen efter att du engagerade dig i styrelsen?

– Jag kommer inte ihåg exakta datumen, men jag tror inte det. I vilket fall som helst har jag bara skrivit omdömen om dem som privatperson.

Hon tycker sig ha hamnat oförskyllt i fokus i debatten om kopplingar mellan henne och kommunen genom maken.

– Det känns skönt att kommunstyrelsen nu har låtit dubbelkolla upphandlingen. Jag var inte särskilt orolig, men det är bra att få bekräftat att allt gått rätt till, säger hon.

Har det varit ett par jobbiga veckor?

– Självklart har det varit jobbigt, det har varit jobbigt ända sedan skriverierna drog igång i början av augusti.

På Facebook har man kunnat läsa hetsiga diskussioner mellan dig, som är med i styrelsen för Företagarna Halmstad, och Morgan Gripson, som är ordförande i samma förening. Han har då kritiserat dig för att du försvarar kommunen i frågor där företagare är kritiska till samma kommun. Hur ser du på det?

– Den kritiken är helt tagen ur sitt sammanhang. Jag försvarar inte Halmstads kommun på något sätt.

– Det handlade inte om några sakfrågor, utan jag reagerade på hans attityd. Som ordförande för en förening ska man hålla god ton.

– Det har jag pratat med Morgan om också, så det är inga konstigheter. Vi har högt i tak inom Företagarna.

Hamnar du ibland i en svår sits i ditt företagarengagemang för att din make är kommunchef?

– Nej, jag har inte haft något med kommunen att göra i samband med Företagarna. De bitarna sköter ordföranden och vice ordföranden.

Är det känsligt vad man gör och säger, och kanske skriver på sociala medier, när man är gift med kommunchefen?

– Nej, jag är en egen individ som måste få tycka egna saker utan att han ska bli inblandad. Vi lever faktiskt 2021.

Den tid vi är tillsammans ägnar vi åt vår son och att göra roliga saker tillsammans med vänner. Då har vi annat att prata om.

Pratar du och din man någonting om kommunala frågor hemma?

– Nej, han jobbar rätt mycket och jag har många engagemang. Den tid vi är tillsammans ägnar vi åt vår son och att göra roliga saker tillsammans med vänner. Då har vi annat att prata om.

Fotnot. Efter att ha läst igenom artikeln vill Madelen Rossköld påpeka att mejlväxlingen om ”missvisande jobbannons” gällde en annons som en webbsajt formulerat om utan D&D Hemtjänsts vetskap. HP har läst mejlväxlingen där hemvårdsförvaltningen ändå ansåg att det var bolagets ansvar att kontakta sajten för att rätta till felen.

LÄS MER: Därför var det fel att hindra HFAB:s personal från insyn

LÄS MER: Hyresgästföreningen kritisk till att HFAB inte fick upphandla

LÄS MER: HFAB har glömt plocka bort sparkad vd från dotterbolagen

LÄS MER: ”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

LÄS MER: Sparkad Hem-vd var öppet kritisk mot toppstyrning

LÄS MER: Så försvarar sig de högst ansvariga i HFAB-affären

LÄS MER: Kommunen presenterar åsikter som fakta i ”frågor och svar”

LÄS MER: Stadsnätsbolagets existens var hotad utan HFAB-avtalet

LÄS MER: HFAB:s avtal blir rättssak – uppges värt jättebelopp

LÄS MER: Sparkade vd:n: ”Kommunchefens samtal med mig var inte trevliga”

LÄS MER: HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!