Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kommunals nya kollektivavtal klart

5 500 kronor i ett engångsbelopp och löneökningar på 5,4 procent på tre år. På lokal nivå är man nöjd med Kommunals nya kollektivavtal. – Jag har fått positiva reaktioner, säger Rasmus Eliasson, sektionsordförande i Halmstad.

På Kommunals kontor i Halmstad följde man presskonferensen om det nya avtalet mellan fackförbundet och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona live på tisdagen.

– Vi hade förberett oss ganska länge för en eventuell konflikt. Avtalet kom precis i rättan tid, säger Rasmus Eliasson, undersköterska inom LSS-omsorgen och ordförande för Kommunal sektion vård och omsorg i Halmstad.

Förutom löneökningarna som totalt uppgår till 5,4 procent på tre år, får de cirka 400 000 kommunalarna i Sverige även 5 500 kronor i ett engångsbelopp för perioden april till november.

”Ett gott jobb i Stockholm”

Därutöver får de yrkesutbildade undersköterskorna 0,6 procent extra per år. Avtalet löper över fyra år och gäller från och med den 1 november 2020 till och med 31 mars 2024.

– Det har gjort ett gott jobb uppe i Stockholm. Löneutvecklingen är bra, engångssumman är bra och jag är nöjd med extrasatsningen på yrkesutbildade, fortsätter Rasmus Eliasson och tillägger att man som fackligt aktiv dock aldrig är helt nöjd:

– Såklart vill man alltid ha mer. Vi är en kämparorganisation som kämpar för våra medlemmars rättigheter. Men jämfört med till exempel Metalls avtal är ju vårt väldigt bra.

Många var redo för kamp

Många av er har slitit hårt under coronapandemin. Tycker du att ni fått uppskattning för det i det nya avtalet?

– Ja, i alla fall till viss del. Men vi har haft det väldigt tungt och många har inte fått ut sina semestrar. När SKR gick ut med sina första bud som skulle ha kunnat betyda noll kronor i löneökning var vi många som var redo för kamp.

I överenskommelsen finns också extra pengar för de som tvingas förlägga sin semester utanför semesterperioden juni till augusti.

– Det har vi kämpat för hela tiden. Smakar det så ska det kosta för arbetsgivaren. Det är en självklarhet.

Fakta: Kommunals avtal i korthet

Avtalet innebär löneökningar på totalt 5,4 procent på tre år. De första två åren innebär detta drygt 500 kronor mer i månaden i snitt.

Dessutom får de cirka 400 000 kommunalarna i Sverige 5 500 kronor i ett engångsbelopp för perioden april-november. Engångsbeloppet är baserat på hur hög sysselsättningsgrad den anställde har.

Därutöver får de yrkesutbildade undersköterskorna 0,6 procent extra per år.

Kommunal och SKF har också enats om sänkt veckoarbetstid, två timmar, för ständiga nattarbetare.

I överenskommelsen finns också extra pengar för de som tvingas förlägga sin semester utanför semesterperioden juni-augusti.

Parterna har också enats om att jobba vidare med att heltid ska bli norm.

En visstidsanställning ska övergå till fast anställning efter 18 månader, mot dagens 24 månader.

Källa: Kommunal

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här