Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunal varslar om strejk. Bild: Andreas Olsson
Kommunal varslar om strejk. Bild: Andreas Olsson

Kommunal varslar om strejk inom äldrevården

Under pågående pandemi har det uppstått facklig konflikt mellan fackförbundet Kommunal och privata vårdföretag. Kommunal hotar nu med strejk i vård och omsorg samt äldrevården om företagen inte går med på samma villkor som redan gäller för anställda i offentlig sektor.

I november kom det nya kollektivavtalet för Kommunals medlemmar i den offentliga vården. Löneökningar med 5,4 procent på tre år och ett engångsbelopp på 5 500 kronor var för insatserna från april till november under pandemin.

För fackförbundets medlemmar som är anställda hos privata företag återstår ett avtal ännu att slutas och på tisdagen meddelade Kommunal att man hotar med strejk efter att förhandlingarna har strandat med arbetsgivarparten Almega vårdföretagarna.

LÄS MER: Strejk hotar privata äldreboenden

– Från vår sida tycker vi att våra medlemmar som är anställda i privata vårdföretag ska ha lika bra villkor som de i det offentliga och det har de inte idag. Jag tycker att det är rättvist att säga att de privata bolagen gör en lönedumpning, säger Carina Thållén, avdelningsordförande Kommunal sydväst.

Än så länge har inte de privata bolagen varit villiga att ge sina anställda samma villkor, enligt Kommunal, vilket lett till att fackförbundet hotar om att inleda en konflikt den 15 januari, då med övertids- och nyanställningsblockader.

Halmstad ännu obestämda om strejk

– Majoriteten av de anställda hos de privata vårdföretagen i Halmstad är medlemmar, så skulle blockaderna och strejk träda i kraft kommer det att slå hårt, säger Rasmus Eliasson, undersköterska och ordförande för Kommunal sektion vård och omsorg i Halmstad.

En potentiell strejk ska, om inte överenskommelse är nådd, inledas den 22 januari, men ifall Halmstad kommer att vara med i den är ännu oklart.

– Jag vet inte om vi kommer att vara med i strejken ännu, men vi är beredda att gå långt för att få de villkor vi vill ha för våra medlemmar.

Eliasson beskriver det som oansvarigt av företagen att inte gå med på kraven Kommunal ställer.

– Men det kan hinna ändras innan det blir aktuellt med strejk och det gör det ofta, men det är ett antal hundra anställda som kommer att beröras bara i Halmstad, säger han.

LÄS MER: Kommunals nya kollektivavtal klart

LÄS MER: Första hallänningarna vaccinerade mot covid-19

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!