Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På tisdagen kom beskedet att personal inom hemvårdsförvaltningen som har kontakt med kunder har testat positivt för covid-19. Bild: Edith Camilla Svensson
På tisdagen kom beskedet att personal inom hemvårdsförvaltningen som har kontakt med kunder har testat positivt för covid-19. Bild: Edith Camilla Svensson

Kommunal vårdpersonal bekräftat smittad av corona

Ett mindre antal av personalen inom hemvårdsförvaltningen i Halmstad som har kontakt med kunder är bekräftat smittade av coronaviruset.

– Jag kan inte gå in på exakt antal för det gäller bara idag, vi håller på att testa just nu också. Men det gäller ett fåtal personer, det är väldigt få personer som vi pratar om, säger Jesper Bresell, HR-chef inom hemvårdsförvaltningen.

Sedan drygt en vecka tillbaka har personal som som arbetar med vård och omsorg inom olika områden i förvaltningen, bland annat hemtjänstpersonal, lämnat coronatester. Då har det handlat om personal med lindrigare förkylningssymptom men som känner sig friska och arbetsföra. Om provsvaret visar negativt innebär det att personer som tidigare stannat hemma med en lätt förkylning kan börja jobba igen.

Vårdpersonal testas för covid-19

– Syftet med testet är att se vilka som testar negativt så att de utan risk kan återgå till arbetet och att förhindra att vi får in smitta i våra verksamheter, säger Marinette Urell, verksamhetschef för hemtjänsten i Halmstad.

I början av testperioden visade alla test negativt med de senaste dagarna har ett mindre antal test visat positivt. Halmstads kommun har kapaciteten för att göra omkring 30 coronatester i veckan men det är inte enbart hemvårdsförvaltningen som har behov av att testa personal.

Strikta rutiner

Kan man veta om de coronasmittade medarbetarna vart på jobbet under tiden de haft covid-19?

– Det är därför vi testar, för att de inte ska vara sjuka på jobbet. Du är enbart i tjänst när du är så pass frisk, har du symptom ska du testa dig. Följer du våra riktlinjer så ska du inte ha varit i tjänst, säger säger Jesper Bresell.

Följer personalen riktlinjerna?

– Min upplevelse är att de följer de rutiner och riktlinjer som vi har, säger han.

Det finns bekräftade coronafall bland hemtjänstens kunder. Finns det en risk att personalen blivit smittad av en kund?

– Vår personal ska följa de rutiner som vi har. Rutinerna är att om vi har misstänkt eller bekräftat smitta ska man alltid använda skyddsutrustning.

Är din bedömning att det inte finns någon risk för det?

– Min bedömning är att vi följer de rutiner vi har.

LÄS MER: Äldre med hemtjänst har smittats av corona

Samma villkor som vid all sjukdom

En anställd som nu är sjuk i covid-19 är hemma på samma villkor som de som är sjuka i någon annan sjukdom. All personal som upplever sjukdomskänsla, corona eller ej, ska stanna hemma från arbetet till dess att man varit symtomfri i 48 timmar.

Jesper Bresell berättar att han känner sig trygg i förvaltningens riktlinjer kring coronasituationen och att inga rutiner behöver förändras efter att personal nu testat positivt.

– Jag tycker snarare det visar att det fungerar nu när vi har det på plats. Just nu kommer vi fortsätta med rutinen att provta de som visar symptom så de kan återgå till tjänst om de testar negativt, säger han.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här