Kommunal chef ljög om planerad spa-träff

Trots skärpta coronaråd planerade den kommunala chefen en spa-träff för anställda. En dryg timme efter att HP började fråga om aktiviteten ställdes den in. Chefen uppgav att beslutet fattats redan i fredags – men mejl visade att det var lögn.
– Jag gav oriktiga upplysningar och det ber jag om ursäkt för, säger chefen.

ANNONS
LocationTylösand||

Det var i oktober som beslut fattades om att en grupp anställda skulle få åka till Tylöhus på en vattenaktivitet på kommunens bekostnad. Om de anställda sedan ville göra något mer skulle de själva få betala.

För att corona-säkra träffen skulle den genomföras i mindre grupper om sex-sju personer. Den första gruppen skulle åka den sista november och den andra i början av december.

Skärpta lokala råd

I tisdags i förra veckan skärpte Folkhälsomyndigheten de lokala råden för Hallands län. Bland annat uppmanades invånarna att avstå från att delta i möten, sociala umgänge eller fester.

Kommunen höll därefter presskonferenser för att berätta att flera kommunala verksamheter och mötesplatser skulle hålla stängt.

ANNONS

Aktiviteten på Tylöhus avbokades dock inte.

I tisdags, en vecka efter att coronaråden skärpts, ringde HP upp HR-direktör Annika Vannerberg och ställde frågor kring aktiviteten. Hon uppgav att hon inte kände till spa-träffen men skulle undersöka saken.

Klockan var då halv tolv. Kvart över ett kom ett mejl om vilken chef som var ansvarig. I samtal med HP klockan halv två uppgav chefen att aktiviteten redan var inställd på grund av de striktare coronaråden och att personalen hade fått besked om detta.

Hade precis fått informationen

Efter samtalet stod det dock klart att personalen inte fick information om att den ställts in förrän kvart i ett – alltså en dryg timme efter att HP börjat ställa frågor.

HP ringde därför tillbaka till chefen som dock förnekade att tidningens frågor skulle vara anledningen till att aktiviteten ställdes in.

– Jag förstår att det kan verka supermärkligt, men vi fattade beslutet att ställa in redan på fredagen men hann inte kommunicera detta. När jag blev uppringd av Annika Vannerberg kände jag att det var bråttom med att få ut informationen, var chefens förklaring.

På frågan varför det inte kommunicerats till personalen tidigare svarade chefen att hen ville prata med vissa inblandade först som hade varit involverade i att ordna med aktiviteten.

ANNONS

Mejl visar att chefen ljög

Dagen efter samtalet får HP efter begäran ta del av offentliga handlingar i form av mejl. Dessa visar att chefen inte hade tagit något beslut i fredags om att ställa in, tvärtom hade hen till och med förslag om att bjuda in ytterligare en medarbetare.

I ett av mejlen skriver en av dem som varit involverad i aktiviteten till chefen med flera att kontakt har tagits med Tylöhus och att aktiviteten inte skulle behöva ställas in.

Strax före klockan 17 svarar chefen:

”Super, tack. Och jag hoppas att ni får det precis så fint som ni förtjänar dessa kvällar. Önskar jag kunnat vara med”.

”Blev stressad”

När HP frågar om mejlen svarar chefen att hen blev stressad av situationen.

– Jag gav oriktiga upplysningar och det ber jag om ursäkt för. Egentligen var det så att vi ville hålla den här aktiviteten öppen tills det närmade sig eftersom den skärpta restriktionen i första hand gällde i tre veckor, och den här aktiviteten låg efter den perioden. För mina medarbetares skull hade jag så gärna velat att de skulle få göra någonting så min intention var god.

Men varför sa du inte bara som det var då?

– Jag ville få det att se snyggare ut och som att jag hade tagit ett vettigare beslut tidigare. Jag är övertygad om att det hade blivit inställt ändå men jag försökte snygga till det och det var hemskt onödigt.

ANNONS

Så när tog du beslutet om att ställa in aktiviteten?

– Efter att Annika Vannerberg ringt och berättat att ni letade efter personen som gjort bokningen. Jag hade en förhoppning om att kunna genomföra detta, men när jag hörde att ni kontaktat oss framskyndade jag beslutet.

Klokt beslut

Annika Vannerberg säger att hon i samtalet till chefen inte uppmanat att ställa in, och menar att hon heller inte har någon möjlighet att göra det, utan bara förmedlat kontaktuppgifter.

– Men jag tycker att det är ett klokt beslut att ställa in, säger hon.

Behövs det göras något förtydligande från arbetsgivarens sida när det gäller sådana här aktiviteter just med tanke på det här?

– Det förtydligandet finns redan. Under den här perioden ska vi inte ha konferenser, resor eller sammankomster. Uppenbart skulle den här aktiviteten inte genomföras förrän den 30 november och de lokala råden gäller i första hand fram till den 24, men jag är säker på att chefen gjort ett ställningstagande om inte nu så längre fram.

LÄS MER:Halmstad stänger flera kommunala verksamheter

LÄS MER:Verksamheter för barn och unga ställer in eller om

LÄS MER:Årets viktigaste fullmäktige försvåras av de skärpta råden

ANNONS