Det är inte helt enkelt för skolor att hantera oro kring coronasmitta och samtidigt hålla på patientsekretessen. Helena Hyttfors Jonsson, rektor på Sofiebergsskolan, har nu valt att informera föräldrar om att det finns konstaterade fall av covid-19 ”i skolans närhet”.
Det är inte helt enkelt för skolor att hantera oro kring coronasmitta och samtidigt hålla på patientsekretessen. Helena Hyttfors Jonsson, rektor på Sofiebergsskolan, har nu valt att informera föräldrar om att det finns konstaterade fall av covid-19 ”i skolans närhet”. Bild: Roger Larsson och Emma Hasselgren/Arkiv

Knepigt för skolor att hantera coronarykten

Då och då uppstår rykten om coronautbrott på skolor i Halmstad, nu senast på Sofiebergsskolan. Men från skolornas sida är det inte helt enkelt att bemöta oroliga föräldrar.
– Vi måste hålla på patientsekretessen, men försöker informera så mycket vi kan, säger skolområdeschef Patrik Engström.

ANNONS
|

Just nu florerar rykten om ett coronautbrott på Sofiebergsskolan i Halmstad, men rektor Helena Hyttfors Jonsson kan direkt avfärda det.

– Det finns ingen som är sjuk på skolan, men däremot vet vi att det finns bekräftade fall av covid-19 i skolans närhet. Jag kan inte uttrycka mig tydligare än så med tanke på patientsekretessen, men har valt att gå ut och informera vårdnadshavare och bett dem att vara extra uppmärksamma på symtom, säger hon.

Skolområdeschef Patrik Engström säger att det är problematiskt att skolorna inte kan vara särskilt tydliga i sin information:

– Vi kan ju aldrig berätta vilka som är sjuka eller svara på detaljfrågor och det kan i sin tur väcka oro. Vi försöker ta vårt ansvar och informera så mycket vi kan, säger han.

ANNONS

Skolan avgör om de vill informera

Rent juridiskt så är det upp till varje skola att avgöra om den vill gå ut med information om bekräftade fall av covid-19, men Region Hallands smittskyddsverksamhet uppmuntrar till viss öppenhet.

– Informationsansvaret följer verksamhetsansvaret, så varje verksamhet behöver väga nyttan av att informera mot hur det kan påverka exempelvis sekretess och integritet. Från smittskyddets sida tycker vi det är klokt att skolan tidigt bestämmer vilken information de vill gå ut med, utan att röja sekretess. Informationen kan ju hållas väldigt allmän, men ändå motverka ryktesspridning, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

De som varit nära kontakta

I och med att Region Halland nu smittspårar kring varje konstaterat fall så får också de som varit nära en smittad person veta om det.

– Vi vill ju inte skapa panik på skolan eller riskera att röja vem som är smittad, men jag valde att gå ut med den information jag kan ge, precis som vi gör när det går löss eller magsjuka, säger Helena Hyttfors Jonsson och fortsätter:

– Personalen här är jätteduktig och stannar hemma om de har symtom, men vi kan alla behöva påminnas om vad som gäller. Vi vill exempelvis inte att vårdnadshavare hämtar sina barn inne på fritids om de inte känner sig fullt friska.

ANNONS

Viktigt att hålla personalen frisk

Patrik Engström påminner om att ett coronautbrott på en skola kan få stora konsekvenser.

– Om många medarbetare skulle behöva gå hem så kan vi inte bedriva någon verksamhet.

Enligt barn- och ungdomsförvaltningens kommunikatör har det ännu inte varit några större utbrott på grundskolorna i Halmstad.

– Inte vad vi vet i alla fall, men det är ju bara nyligen som det blev möjligt för barn under 18 år att testa sig för covid-19, säger Johanna Wisjö.

Läs även: Halmstad rustar inför skolstart i coronatider

Läs även: Föräldrar rasar: ”Förskola mörkade coronasmitta”

Fakta: Detta gäller för grundskolebarn i coronatider

Förhållandevis få barn och unga insjuknar i covid-19 och de som drabbas får oftast lindriga symtom. I Halland finns hittills 209 bekräftade fall där personen är under 20 år, vilket motsvarar sju procent av samtliga covidfall.

Eftersom skolan är så viktig så omfattas inte barn och unga av Folkhälsomyndighetens nya rekommendation om att stanna hemma om någon annan familjemedlem är sjuk i covid-19. För- och grundskoleelever kan alltså fortsätta gå till skolan, om de är friska, men bör undvika att delta i fritidsaktiviteter utanför skolan.

En vårdnadshavare med konstaterad eller misstänkt covid-19 kan också hämta och lämna sina barn i skolan, om det kan ske utan nära kontakter med andra.

Barn som är 12 år och äldre rekommenderas att boka tid för självprovtagning av covid-19 om de får symtom som kvarstår efter ett dygn. Detta för att missa så lite som möjligt i skolan.

Även barn som är 6-11 år kan göra ett coronatest, men eftersom det är lite obehagligt att genomföra kan det vara enklare att stanna hemma tills barnet är friskt, plus två symtomfria dagar.

ANNONS