Fyra män och två kvinnor är misstänka för att ha varit inblandade i ett kidnappningsdrama.
Bilden är ett montage. Sex personer är åtalade för inblandning i kidnappningen som enligt åtalet har skett i mars i år. Bild: Erik Mårtensson

Knarktvist slutade med kidnappning

En knarkskuld som påstås vara påhittad slutade med att en man kidnappades. Nu är sex personer åtalade för inblandning i kidnappningsdramat i våras.

ANNONS
|

Historien om kidnappningen i Halmstad som utspelade sig en kväll i mars i år är en minst sagt invecklad historia. Fyra personer är misstänka för människorov. De två som enligt utredningen spelat en stor roll i kidnappningen är bröder och vi kallar dem i denna text för den äldre och den yngre brodern. Även en 27-årig man och en 37-årig kvinna är misstänka för samma brott.

Till historien hör också två chaufförer, en annan 37-årig kvinna och en 79-årig man som båda är misstänkta för att ha hjälpt till. Flera av de åtalade är dessutom även misstänkta för utpressning och grovt rån.

ANNONS

Blev skjutsad till industriområde

Vad som egentligen hände den där kvällen är fortfarande inte helt klarlagt. Historien kretsar kring en av de målsägande, en man som vi här väljer att kalla ”Jens” men som egentligen heter något annat.

Jens och hans flickvän var på väg hem med tåg och hade bestämt träff med en bekant som skulle hämta upp dem på stationen i Laholm och skjutsa dem till Halmstad. Enligt uppgifter som framkommit i förhör känner Jens och den kvinnliga chauffören varandra eftersom han tidigare sålt narkotika till henne.

När paret hoppade in i bilen berättade chauffören att hon skulle köra en omväg för att träffa en annan bekant. Jens reagerade då på att något kändes konstigt när hon körde ut mot ett industriområde utanför Halmstad.

Bilen stannade till vid en parkeringsplats där de mötte fyra personer som maskerat sig genom att dra en luva eller keps för ansiktet. En maskering som visade sig inte vara särskilt bra eftersom Jens kände igen dem direkt.

”Jag kände direkt att det kändes som att det var en fälla” sa Jens i ett polisförhör när han fick frågan om hur han upplevde situationen.

Misstänkta

Den äldre brodern: 38-årig man från Halmstad. Åtalad för människorov, grovt rån, utpressning och övergrepp i rättssak. Tidigare dömd till kortare fängelsestraff, bland annat för narkotikabrott och vapenbrott.

Den yngre brodern: 30-årig man från Halmstad. Åtalad för människorov, grovt rån och utpressning. Tidigare dömd till kortare fängelsestraff, bland annat för misshandel och narkotikabrott.

27-åringen: Man från Falkenberg. Åtalad för människorov och grovt rån. Tidigare dömd till kortare fängelsestraff för bland annat narkotikabrott och vapenbrott.

37-åringen: Kvinna från Halmstad. Åtalad för människorov, grovt rån, utpressning och brott mot vapenlagen. Tidigare dömd till ett längre fängelsestraff för bland annat människorov.

Den manliga chauffören: 79-årig man från Halmstad. Åtalad för medhjälp till människorov. Tidigare dömd till böter för mindre brott.

Den kvinnliga chauffören: 37-årig kvinna från Halmstad. Åtalad för grovt rån och medhjälp till utpressning. Tidigare ostraffad.

Målsägande

”Jens”: Man bosatt i Halmstad som egentligen heter något annat.

Flickvännen: ”Jens” flickvän, också bosatt i Halmstad.

Flickvännens mamma: Också bosatt i Halmstad.

Våld och hot

Vad som hände därefter råder det delade meningar om. I förhör har de flesta av de misstänkta varit fåordiga och mest sagt ”inga kommentarer”.

ANNONS

I förhöret med Jens har han berättat att de två bröderna skrek åt honom att kliva ur bilen och hotade att skjuta honom om han inte gjorde som de sa. Han ska dessutom ha blivit sprejad i ansiktet med pepparsprej av den 37-åriga kvinnan och slagen och sparkad av männen.

Jens har berättat att männen på platsen tog hans jacka, bankdosa, mobiltelefon och tvingade honom att lämna ifrån sig sina koder till sin mobil och mobila bank-id. Då ska bröderna också ha sagt åt honom att han var tvungen att fixa fram 50 000 kronor.

I förhör framgår det att det var då som Jens tvingades in i en annan bil där den manliga chauffören satt och väntade. Tillsammans med de två bröderna, 27-åringen och 37-åringen körde de iväg. Det är denna händelsen som rubriceras som människorov.

Flickvännen har berättat att hon också blev blev hotad för att skaffa fram pengar. Hon tvingades att ringa sin mamma och be henne swisha över pengar, annars skulle 37-åringen även spreja henne med pepparsprej. När Jens blev ivägkörd i en bil fick flickvännen åka hem i den kvinnliga chaufförens bil.

Rymde från kidnapparna

I bilen ska Jens ha blivit tvingad att ringa sin mamma för att bestämma att hämta pengar och det var hem till henne som bilen ska ha varit på väg. Enligt Jens har den äldre brodern hotat med att skjuta honom vilket skrämde honom eftersom han tog deras hot på allvar.

ANNONS

Bilen stannade på Vallås och bröderna tog med sig Jens. Han fick uppfattningen att de skulle gå hem till hans mamma för att hämta pengar. Då såg han sin möjlighet att rymma och sprang in på Ica-butiken som låg en bit bort. Bröderna sprang efter honom men stannade utanför butiken. Ett händelseförlopp som fastnade på butikens övervakningskamera.

Väl inne i butiken fick Jens hjälp av butikspersonalen att ringa efter polis som kom till platsen och tog med honom för förhör. Några dagar senare greps de sex misstänka personerna.

Tog tillbaka uppgifterna

Händelseförloppet som är berättat här är baserat på vad Jens sagt i de första förhören med polisen. I ett senare förhör lämnade han helt andra uppgifter och menade att han varit påverkad av droger och hade förvrängt verkligheten.

Han påstod att han och den äldre brodern hade slagits med varandra på parkeringsplatsen i industriområdet för att de var oense om en skuld. Att han sprang in i butiken berodde på att han fått paranoia under bilfärden hem.

I nästa förhör tog Jens tillbaka uppgifterna igen och berättade för polisen att han blivit tvingad att ändra sin historia. Han sa då att det han berättat i de första förhören var sant och att han blivit hotad till att ändra sin historia. Till förhörsledaren sa han att han inte vågade berätta om hoten han fått eftersom han är rädd för sin egen säkerhet.

ANNONS

Oklart vem som har en skuld till vem

Jens menar att han inte har någon skuld till någon av personerna som nu är misstänka för brott. Flickvännen har berättat att hon tidigare har haft en skuld till den yngre brodern men att den är betald.

Varför de misstänkta krävde honom på 50 000 kan Jens inte svara på. Enligt uppgifter till polisen har Jens haft en skuld till bröderna på 35 000 kronor efter att han samarbetat med dem och sålt narkotika. Något som han förnekar och i stället menar att den yngre brodern har en skuld till honom.

Jens har uppgett han har en narkotikaskuld till en annan person och att den skulden kan ha något att göra med vad som hände. Den 37-åriga kvinnan har i ett förhör berättat att orsaken till situationen är heroin, men vill inte gå in mer detaljerat än så.

En person som förhörts som vittne har berättat för polisen att den äldre brodern livnär sig på att skuldsätta personer med ”hittepåskulder” och sen använda sig av skrämselteknik för att få dem att betala.

Omfattande åtal

Alla de sex personer som nu åtalats för flera brott nekar till samtliga anklagelser men har erkänt att de befunnit sig på platsen. Den kvinnliga chauffören hävdar att hon inte visste vad som skulle hända efter att hon skjutsat paret, och den manliga chauffören menar att han bara blivit ombedd att skjutsa några personer och inte förstod vad de bråkade om.

ANNONS

Den äldre brodern påstår att han och Jens är vänner och att historien om hur det gått till är en lögn. Han menar att diskussionen med Jens från början handlade om att han sålt knark till barn och slutade med slagsmål.

Den yngre brodern svarar nästan uteslutande ”ingen kommentar” under förhören med polis. Den 27-åriga mannen menar att han hela tiden suttit i bilen och inte gjort sig skyldig till något brott medan den 37-åriga kvinnan erkänner att hon varit med på platsen men nekar till att hon gjort något brottsligt.

Fyra av de misstänkta är häktade medan de två som agerat chaufförer har släppts. Rättegången inleds den 11 augusti.

ANNONS