Klockargårds förskola har varit i gång sedan 2007 men stängs efter sommaren.
Klockargårds förskola har varit i gång sedan 2007 men stängs efter sommaren. Bild: Jari Välitalo

Klockargårds förskola läggs ner

Klockargårds förskola i Söndrum läggs ner. Orsaken är att antalet barn i området är för få. Både barn och personal ska flyttas över till Bäckagårds förskola uppger Pia Bagge, skolområdeschef.

ANNONS
|

Beslutet att lägga ner förskolan fattades först i maj månad och kom då som en överraskning för många föräldrar.

– Vi är jätteledsna över att beskedet kom så pass sent och jag förstår att det blev abrupt för många, säger Pia Bagge som har haft möte med vårdnadshavarna för att diskutera den uppkomna situationen.

Orsaken till det snabba beslutet var att rektorerna i området i våras började flagga för att det nog inte fanns tillräckligt med barn för att fylla alla förskolor. Befolkningsprognosen i maj bekräftade detta enligt Pia Bagge.

– Vi har mellan 50 och 60 barn färre som ska börja förskolan i Söndrumsområdet nu till hösten än vad vi haft tidigare år, säger hon.

ANNONS

Eftersom Klockargård är en liten förskola med endast två avdelningar är det svårt att lösa bemanningen om man väljer att stänga endast en av dem, förklarar hon.

– Det är bekymret med små ställen att de ska ändå ha öppet från sju till sju, och det kan man inte ha med för få personal.

Lösningen blev i stället att flytta över samtliga barn, och även personalen, till Bäckagårds förskola.

– Det är ledsamt när barnen behöver byta, men när vi såg att vi kunde få in alla på Bäckagård var det ändå skönt, och det är dessutom samma rektor för båda förskolorna.

Det är inte troligt att Klockargård kommer att öppna igen. Som läget är nu finns det tomma förskoleplatser på både Trollbergets och Bergsgårds förskola, säger Pia Bagge.

– Det är också så att kommunen planerar för att bygga en ny förskola på Albinsro och vår bedömning är att vi klarar oss fram tills den står klar med den luft vi nu har i våra andra förskolor.

Klockargårds förskola, som stod klar 2007, stängs i augusti. Vad som händer med lokalerna nu är oklart.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS