Klart: Så mycket höjs hyran för HFAB:s hyresgäster

Förra året förhandlades en ”ovanlig låg” hyreshöjning fram i pandemins kölvatten. När Hyresgästföreningen och HFAB är klara med årets förhandlingar står det klart att höjningen nu blir högre än på flera år.

ANNONS
|

Hyreshöjningen landar på 1,78 procent (i fjol blev det 0,75 procent) och gäller från och med den 1 februari 2022.

Hyresgästföreningen förhandlade å HFAB:s hyresgästers vägnar.

– Vi är nog lagom missnöjda båda parter. Vi tycker att höjningen är för hög och jag tror att HFAB tycker att den är för låg, säger Peter Olsén som är förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne och har deltagit i processen.

Han beskriver ändå höjningen som rimlig.

Ovanligt lågt i fjol på grund av pandemin

Hyreshöjningen för 2021 stack ut som ”ovanligt låg”. Pandemin lyftes som förklaring till varför höjningen förra året stannade vid 0,75 procent, i jämförelse med året innan då hyrorna höjdes med 1,4 procent och året dessförinnan med 1,5 procent.

ANNONS

Hyresgästföreningen argumenterade att det var viktigt att hyreshöjningarna hölls tillbaka för att ”vanligt folk måste ha råd att bo kvar i sina lägenheter”, som man uttryckte det, och tyckte efteråt att HFAB ”på ett ansvarsfullt sätt visat på insikt i de ekonomiska utmaningar som många hyresgäster står inför” till följd av pandemin.

I år är höjningen en procent högre - hur har ni pratat om pandemins påverkan nu?

– Pandemin har absolut varit en del i förhandlingen. Vi tittar på allt som händer i omvärlden, säger Peter Olsén, och fortsätter:

– Det är ju alltid två parter i en förhandling och parterna har olika syn på många saker vilket gör allt lite svårare. Utöver pandemin har vi pratat om inflationen som nu har stuckit iväg på ett sanslöst sätt vilket påverkar prisbilden, säger Peter Olsén.

HFAB ville höjt mer

Även HFAB säger att inflationen spelade roll under förhandlingarna.

Det rör sig vanligtvis inte om jättehöga marginaler - med undantag från förra året - men i år blev höjningen ändå högre än på flera år. Varför?

– Vi har haft en hög inflation som slutade på 4,1 procent i år. Det påverkar våra kostnader - då både för el, värme och avfall blir dyrare. Det påverkar också våra renoveringskostnader och förvaltningskostnader, säger Emil Bergsten, fastighetsstrateg hos HFAB och fortsätter:

ANNONS

– Vi vill kunna säkerställa att hyresgästerna har det bra och att fastigheterna kan skötas och hålla standarden även om vi har fått ökade kostnader. Då måste vi höja hyran lite för att kunna följa med i prisutvecklingen.

Förra året nämndes pandemin som argument för den ovanligt låga höjningen. Det är fortfarande pandemi - hur tänkte ni i år?

– Det har spelat roll i år också. Vi ville egentligen se en hyreshöjning på 2,9 procent, men kunde komma överens om 1,78 procent, bland annat på grund av pandemins effekter, säger Emil Bergsten.

10 307 lägenheter berörs av hyreshöjningen.

Så blir hyreshöjningen

Räkneexempel: Om din månadshyra är 4 000 kronor innebär en hyreshöjning på 1,78 procent att hyran höjs med 71 kronor per månad. Om din månadshyra är 8 000 kronor höjs hyran med 142 kronor per månad.

Hyran för garage, carports eller parkeringsplatser höjs inte.

Källa: HFAB

ANNONS