Politikerna i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har fattat beslut om en ny drogpolicy för gymnasieskolan.
Politikerna i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har fattat beslut om en ny drogpolicy för gymnasieskolan. Bild: Roger Larsson/HP Arkiv och TT/Arkiv

Klart: Nu kan Halmstads elever drogtestas slumpmässigt

Halmstad har fått en ny drogpolicy för gymnasieskolan. Skolorna ska slumpmässigt kunna välja ut elever för frivilliga drogtester. Dessutom kan rektorer stänga av drogmisstänkta elever som vägrar låta sig testas.

ANNONS
|

Politikerna i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden fattade under måndagen beslut om en ny plan för en drogfri skolmiljö på Halmstads gymnasieskolor.

Policyn börjar gälla direkt och innebär bland annat att Halmstads gymnasieelever slumpmässigt kan väljas ut för provtagning.

– Jag ser det som ett positivt beslut. Nu har vi ytterligare en möjlighet i Halmstad att faktiskt hålla skolorna trygga, säkra och fria från narkotika, så gott det går, säger Christofer Lundholm (M), ordförande i nämnden.

Den drogtestning som tidigare skett har varit mer riktad, vid vag eller grav misstanke. Där har polis och socialtjänst kopplats in. De slumpmässiga testerna är ett komplement som kommer att ske klassvis eller gruppvis, på frivillig basis, med hjälp av enheternas elevhälsopersonal.

ANNONS

Nämnden var i stort sett överens om policyn. Vänsterpartiet yrkade dock avslag på punkten i dokumentet som handlar om de slumpvisa drogtesterna.

– Drogtesterna måste vara 100 procent frivilliga. Men frivillighet kan inte garanteras, utifrån exempelvis grupptryck och ungdomens beroendeställning som elev på skolan. I kombination med att det saknas evidens för en positiv effekt bör det vara självklart att avstå från slumpmässiga drogtester, säger Mikael Ekfeldt (V) i ett mejl till HP.

Kritik mot drogpolicyn – ”integritetskränkande”

Kritik mot drogplanen har sedan tidigare kommit från både Centerpartiets och Liberalernas ungdomsförbund.

”Slumpmässiga drogprover gör att alla elever har samma misstankegrad. Säger man nej till provet, av till exempel integritetsskäl, så riskerar misstankarna mot en att öka, och man kan till och med bli avstängd om man vägrar enligt policyn. Det finns bättre sätt att komma åt droganvändandet”, sa Angeline Eriksson, ordförande i CUF Halland, till HP den 31 augusti.

”Det finns ingen forskning som visar att testerna hjälper. Vi behöver vara mer öppna och prata om droganvändning, i stället för att stigmatisera det”, sa Carl-Johan Bonde, ordförande i LUF Halland.

”Ingen automatisk avstängning”

Ordförande Christofer Lundholm berättar att kritiken var uppe för diskussion under sammanträdet.

Han vill dock än en gång förtydliga att avstängning inte sker automatiskt om en elev säger nej till testerna. Det är först i kombination med andra, mer eller mindre grava, misstankar som det kan bli aktuellt att stänga av en elev.

ANNONS

Beslutet om drogpolicyn skulle egentligen ha fattats av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i slutet av augusti. Med anledning av ett antal formuleringar som kunde uppfattas som ”tolkningsbara”, valde nämnden att skjuta upp beslutet till måndagen den 28 september.

LÄS MER: Liberal demonstration mot drogtester – beslut skjuts upp

LÄS MER: Slumpmässiga drogtester föreslås i gymnasieskolan

ANNONS