Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frösakullsskolan, Bäckagårdsskolan och Jutarumsskolan blir F–3-enheter när Ranagård står klar hösten 2024.  Bild: HP/Arkiv
Frösakullsskolan, Bäckagårdsskolan och Jutarumsskolan blir F–3-enheter när Ranagård står klar hösten 2024. Bild: HP/Arkiv

Klart hur elever fördelas när Ranagårdsskolan står klar

I höst påbörjas bygget av Ranagårdsskolan som beräknas stå klar hösten 2024. Då flyttar också ett antal elever från andra skolor till den nya storskolan och enligt tidigare beslut blir dessa i stället F–3-enheter.

Ranagårdsskolan har diskuterats och planerats i många år. 2017 trodde kommunen att den skulle stå klar 2021 men sedan dess har den skjutits på framtiden flera gånger.

Men nu är det klart att bygget av den nya storskolan ska påbörjas till hösten. Enligt nuvarande beräkningar ska den vara redo att ta emot elever till läsåret 2024/2025.

Nästan 900 elever

Som HP tidigare berättat blir det en F–9-skola, inklusive särskola, med plats för nästan 900 elever.

– Vi ser väldigt mycket fram emot att särskolan får en helt ny del för vi har ett stort behov av anpassade lokaler för detta, säger Pia Bagge, biträdande chef för barn- och ungdomsförvaltningen.

Ranagårdsskolan ska också fungera som mötesplats för unga efter skoltid och det ska finnas ett kombinerat skol- och folkbibliotek i lokalerna.

Just nu pågår planeringen av skolans utformning. Förvaltningen har också en plan klar för hur övriga skolor i närområdet ska organiseras när Ranagårdsskolan står klar.

– Vi följer ganska mycket de elevområden som finns i dag, även om de kommer att försvinna med en ny skola, säger Pia Bagge.

Blir F–3-enheter

Enligt tidigare beslut blir Jutarums-, Bäckagårds- och Frösakullsskolan F–3-enheter när Ranagård står klar.

LÄS MER: Klart att beslut om F–6-skolor rivs upp

– Frösakullseleverna som i dag går vidare till Gullbrandstorpsskolan ska från och med årskurs 4 gå på Ranagårdsskolan. De elever som i dag går i förskoleklass på Frösakullsskolan blir de första att gå vidare till Ranagård. Elever som redan har börjat på Gullbrandstorpsskolan eller börjar till hösten kommer inte att flyttas till Ranagård, berättar Pia Bagge.

LÄS MER: Elever i Frösakull flyttas till paviljonger i Gullbrandstorp

Eleverna på Jutarumsskolan kommer att gå vidare till Söndrumsskolan från och med fjärde klass, medan eleverna på Bäckagårdsskolan fördelas på Söndrumsskolan och Ranagårdsskolan.

– Vår tanke är att försöka göra i ordning klasser så att man så tidigt som möjligt ska veta vilken skola klassen är tänkt att flytta över till, säger Pia Bagge.

Paviljonger försvinner på sikt

På sikt kommer paviljongerna att försvinna både från Gullbrandstorpsskolan och från Söndrumsskolan, men det kommer inte att ske direkt.

– Vi slutar att fylla på Frösakullselever i Gullbrandstorp när Ranagård är färdig men det kommer ju att ta ett tag innan vi kommit ner i antal barn där, säger Pia Bagge och fortsätter:

– När det gäller Söndrumsskolan har vi inte för avsikt att flytta de elever som går i årskurs nio när Ranagård står klar, men det kan bli aktuellt med flytt av yngre elever. I dagsläget kan vi inte säga bestämt hur det kommer att bli, säger Pia Bagge.

Fakta: Så organiseras skolorna från hösten 2024

Bäckagårdsskolan, Frösakullsskolan och Jutarumsskolan blir F–3-skolor.

Elever på Frösakullsskolan börjar på Ranagårdsskolan i årskurs 4.

Elever på Jutarumsskolan börjar på Söndrumsskolan i årskurs 4.

Elever på Bäckagårdsskolan fördelas på Söndrumsskolan och Ranagårdsskolan i årskurs 4.

Ranagårdsskolan blir en F–9-skola, inklusive särskola, för omkring 900 elever.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!