Kennelägarna tipsar – så undviker du smuggelhundar

Hundsmuggling är ett växande problem som kan stå både hund och köpare dyrt. Hundarna säljs på nätet och annonserna kan vara svåra att urskilja från seriösa uppfödare.
– När man köper från en sådan annons så vet man inte vad man får, säger kennelägaren Torsten Hagsäter.

ANNONS
|

I 20 år har Elisabeth och Torsten Hagsäter fött upp norska buhundar i sitt gula trähus på Fyllinge. Deras kennel har namnet Gnipagrottans kennel och hundarna är deras största intresse. Kärleken till hundarna syns inte minst på huset där röda hundsiluetter pryder fasaden och där figuriner av hundarna finns spridda både utvändigt och invändigt.

Men det är också kärleken som gör att känslorna bubblar upp när smuggelhundar kommer på tal. Som Hallandsposten tidigare rapporterat om blir hundsmugglingen allt vanligare. Historier om smuggelhundar som köps på nätet och sedan måste avlivas på grund av sjukdomar gör Elisabeth Hagsäter både arg och ledsen.

ANNONS

– Det är hemskt. Jag tycker att det är fruktansvärt att folk köper dem. Om folk bara hade slutat köpa dem så hade de slutat komma in, säger hon.

Under 2021 nådde hundsmugglingen rekordhöga nivåer. Enligt Tullverket har efterfrågan på hundar växt sig större än utbudet på kennlarna, vilket har öppnat upp en marknad för smugglare och oseriösa uppfödare. Smuggelhundar säljs ofta på nätet och annonserna kan se seriösa ut, men det är viktigt att man undviker dem, menar Torsten Hagsäter.

– När man köper från en sådan annons så vet man inte vad man får. Det kan vara inavel, blandras och sjukdom, säger han.

”Det är sällan vi säljer på Blocket”

När man ska köpa en hund kan det vara svårt att veta om hunden man är intresserad av är en smuggelhund eller inte. Men enligt Elisabeth och Torsten finns det sätt att undvika dem. Det allra enklaste är att köpa från en kennel som är kopplad till Svenska Kennelklubben.

– Om uppfödaren inte är kopplad till någon kennelklubb så hade jag aldrig köpt en hund från dem, säger Elisabeth.

Deras andra viktiga tips är att inte köpa sin nya familjemedlem på marknadsplatser på nätet. I stället ska man kontakta kenneln direkt och göra en intresseanmälan på kommande kullar.

ANNONS

– Jag vet inte hur det är med alla andra kennlar men det är sällan vi säljer på Blocket. Vår rasklubb har till och med gått ut och sagt att man inte ska annonsera på Blocket på grund av kopplingarna till hundsmuggling, säger hon.

Men om man redan fastnat för en hund man har sett i en annons på nätet så finns det vissa steg man kan ta för att försäkra sig om att hunden kommer från seriösa uppfödare. Det första är att be om dokumentation om hunden.

– Man ska be om papper på dem. Du ska få både stamtavla och köpeavtal, säger Elisabeth.

Man ska också försäkra sig om att hundarna är chipmärkta och veterinärbesiktigade.

– Besiktningen får inte vara mer än en vecka gammal. Är den det så får de göra om den. När man träffar hunden ska man också titta på hälsotillståndet. Är man osäker kan man faktiskt ta hunden till veterinären för att kolla den innan man köper. Går de inte med på det så kan man ju låta bli att köpa den, säger Torsten.

Be om att få hälsa på mamman

Vid hundköpet kan det också vara bra att titta sig omkring.

– Man ska ju inte köpa hundar från bagaget på en bil. Man får ju se hur det har vuxit upp och hur de har haft det. Vi har hemmiljö här och det är rätt så uppenbart att vi inte säljer smuggelhundar. Är hunden importerad får man ha papper som visar var de kommer ifrån, föräldrar, kennelnamn, vaccination och sådant, säger Torsten.

ANNONS

Enligt lag får valpar inte skiljas från sin mamma inom de första åtta veckorna. Därför säger Elisabeth att ett enkelt sätt att undvika smuggelhundar är att alltid be om att få träffa mamman.

– Be om att få se tiken och hälsa på den. Då ser du om den nyss fått valpar. Handlar det om smuggelhundar så är inte tiken där, säger hon.

Fakta: Hundsmuggling

Alla hundar som kommer till Sverige måste minst ha sällskapsdjurspass och vara vaccinerade mot rabies. Men det händer att personer ibland försöker gömma djur i sina fordon och smuggla in dem i Sverige. Smugglarna planerar nästan alltid att sälja djuren genom internetannonsering.

Under 2021 stoppades 523 hundar från att föras in i Sverige, vilket är den högsta siffran hittills. Året innan stoppades 294 hundar.

Hundar som smugglas in i landet kan föra in farliga smittor i Sverige och har ofta fötts upp under dåliga förhållanden. I många fall har smugglade hundar också skiljts från sin mamma alldeles för tidigt, vilket kan leda till hälso- och beteendeproblem.

Källa: Tullverket, Jordbruksverket

Fakta: Att tänka på när man köper hund

• Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.

• Begär att få träffa valpens mamma i hemmet.

• Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns.

• Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst 7 dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär.

• Köp ingen valp som är under 8 veckors ålder.

• Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört i Sverige ska du begära att få se alla dokument för införsel.

• Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet.

• Ta inte emot hunden på exempelvis en parkeringsplats. Köp den i dess hem

Källa: Jordbruksverket

LÄS MER:Åtal för omfattande hundsmuggling

LÄS MER:Paret Qvarsebo blev ett av hundsmugglarnas offer

LÄS MER:Hovrätten dömer par för smuggling av hundvalpar

ANNONS