Ken Karlsson satsar på sin hamnkrog i Grötvik

Ken Karlsson har en mångårig relation till Grötvik utanför Halmstad. När han för andra sommaren i rad driver sin glass- och skaldjursbar i hamnen är det en dröm som går i uppfyllelse. Han vill ge något tillbaka till den plats som så länge betytt så mycket för honom.

ANNONS
|

Redan när Ken Karlsson var barn tillbringade han massor av tid i Grötvik – som ligger beläget vid havet mellan centrala Halmstad och Tylösand. Under hela hans uppväxt hade familjen stuga och båt här.

– Jag känner alla och alla känner mig. Jag älskar Grötvik. Det var här jag lärde mig simma och det var här jag fiskade krabbor som barn. Jag gör det här av ren kärlek, säger Ken när HP träffar honom på takterrassen i hamnen.

Samtidigt sticker han inte under stol med att han såklart gärna vill tjäna pengar på sin dröm:

– Det är inte pengarna som driver mig, men självklart vill jag att det ska gå bra. Det finns väl ingen krögare som inte vill att det ska gå runt.

ANNONS
Ken Karlsson.
Ken Karlsson. Bild: Lina Salononsson

Ken Karlsson säger att de blev trångbodda

Redan förra sommaren drev Ken krogen i Grötvik, men då i betydligt enklare tappning jämfört med i år. Sommaren 2019 rymdes den i en 40-fots container. I år har han satt upp en modulrestaurang som han har tidsbegränsat bygglov för. Den 30 september ska allt vara nedplockat.

– Vi blev snabbt trångbodda i fjol. Det här känns mycket bättre. Jag har tillstånd för 130 gäster där nere och 100 här uppe på terrassen.

Den här sommaren blir förstås mycket annorlunda på grund av coronakrisen – precis som för de flesta andra. Ken följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distans och förebyggande av köbildning, och kan inte ta in så många gäster som han hade önskat. Flera musiker är inbokade under sommaren men även under de spelningarna får det inte vara för mycket folk i lokalen.

– Allt ändras snabbt hela tiden men så länge läget är som det är kan vi inte ta in hur mycket människor som helst. Så är det bara.

Är du orolig på grund av pandemin?

– Nej. Jag har bra personal och vi hjälps åt. Jag tror dessutom att det här stället kommer att locka mycket folk ändå i sommar, trots krisen.

”Tänk att få sitta här en vacker sommarkväll när man är 80 år och känna att min hamnkrog blev ett livsverk. Det vore nåt va?”

Ken säger att det gick ”beyond bra” förra året i Grötvik. Anledningen till det är enligt honom självklar: allt handlar om läget.

ANNONS

– Vackrare plats finns knappast. Vyn ut över havet är otrolig. Dessutom passerar Prins Bertils stig precis här och många vill stanna och ta något att käka.

På menyn finns förstås mycket skaldjur, men också en hel del andra enkla rätter som burgare, bakad potatis och mackor. Även om Kens ställe heter ”Hamnkrogen i Grötvik” är han noga med att poängtera att han inte ser sin servering som en restaurang.

– Jag är ute efter något enklare och mer folkligt, ett ställe där man kan samlas.

Är det en nackdel att Grötvik ligger en bit från stan?

– Nej, det tycker jag inte. Det blir ett utflyktsmål. Vill man ta något att dricka kan man ta bussen eller cykla.

Bild: Lina Salononsson

Varit länge i branschen

Själv har Ken jobbat i restaurangbranschen i Halmstad i många år. Han har varit med och startat Fisketorget som var föregångare till Tillsammans på kajen vid Hamngatan och den första restaurangen i Torntorget på Nissastrand. Han var dessutom med vid starten av La Playa på stranden i Frösakull och har jobbat på restaurang Salt. I dag driver han förutom hamnkrogen även restaurangen Gomidda på Flygstaden.

– Vi är ett bra gäng i branschen i stan nu. Vi ser varandra som kollegor och känner varandra väl. Däremot tycker jag att det är tråkigt att Halmstad blivit lite omsprunget av både Falkenberg och Varberg de sista åren.

ANNONS

Hur menar du då?

– Förr var Halmstad sommarstaden nummer ett på västkusten. Men sen stängde man campingarna för ungdomar och så blev det inte riktigt samma liv på stan. Förr var det proppfullt med människor i centrum under sommarkvällar och nätter...

För de Halmstadbor som läser det här reportaget kan det kanske även vara av intresse att få veta att Ken Karlsson är son till Leif Karlsson, förmodligen mer känd som ”Bagarleif”. Så hette nämligen det bageri Leif drev i ett kvarts sekel i Halmstad.

Ken visar en av alla sina tatueringar på underarmarna: Bagarleifs logga syns klart och tydligt.

– Jag hoppas väl att det här stället ska bli något jag liksom blir ihågkommen för. Precis som farsan är ihågkommen för sitt bageri, säger han och avslutar:

– Tänk att få sitta här en vacker sommarkväll när man är 80 år och känna att min hamnkrog blev ett livsverk. Det vore nåt va?

Ken Karlsson

Ålder: 47 år.

Familj: Två söner, Kruse, 5 år, och Rocky, 3 år.

Gör: Driver Hamnkrogen i Grötvik, Gomidda på Flygstaden och är delägare i La Playa i Frösakull.

Bor: I Bäckagård.

Gör en ledig sommarkväll: ”Då hänger jag här på Hamnkrogen, även om jag är ledig. Det hade jag gjort även om stället inte hade varit mitt.”

Åker helst på semester: ”Då åker jag och dyker i Röda havet eller åker skidor i Alperna.”

Tre sommartips

”Jag tycker att Lilla torg i centrala Halmstad har blivit väldigt fint.”

”Man ska käka Lasses grillade kycklingar från Tempo Bäckagård. Ingen grillar dem så bra som han.”

”Halmstad Wakepark här i Grötvik. Den är hur bra som helst.”

Prins Bertils Stig – passerar förbi Grötvik

Prins Bertils stig är en 18 kilometer lång stig som slingrar sig längs havet från centrala Halmstad ut till Tylösand och vidare till Möllegård. Stigen är uppkallad efter prins Bertil som var Hertig av Halland. Vandringen är lättillgänglig och tar dig med på en resa genom allt från sandstrand, strandskog, klippor och gamla stenbrott till småbåtshamnar och fiskevikar.

För mer information besök destinationhalmstad.se

ANNONS