Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Halmstads kommuns nya översiktsplan – Framtidsplan 2050 har 1 700 bostäder pekats ut i Eketångaskogen. Kommunen har fått flera hundra synpunkter på planerna. Nu tar KD, med Ella Kardemark i spetsen, ställning. Partiet vill bevara flera natursköna områden – däribland Eketångaskogen. Bild: Jari Välitalo och HP/Arkiv
I Halmstads kommuns nya översiktsplan – Framtidsplan 2050 har 1 700 bostäder pekats ut i Eketångaskogen. Kommunen har fått flera hundra synpunkter på planerna. Nu tar KD, med Ella Kardemark i spetsen, ställning. Partiet vill bevara flera natursköna områden – däribland Eketångaskogen. Bild: Jari Välitalo och HP/Arkiv

KD säger nej till bostäder i Eketångaskogen

”Ingen bebyggelse i Eketångaskogen”. Det säger nu Kristdemokraterna i Halmstad. Partiet vill även stryka två utpekade områden i Frösakull.
– Vi måste hitta en balans mellan utveckling av staden och bevarande av natursköna områden, säger Ella Kardemark (KD).

Beskedet från Kristdemokraterna kom på fredagen. Partiet är först ut i att ta ställning till Framtidsplan 2050 sedan dess att samrådet avslutades.

KD har tittat på de inkomna synpunkterna från allmänheten, fört diskussioner och därefter landat i ett par ändringsförslag.

– Planförslaget är bra i grunden. Men det är några saker som vi tycker är viktiga att slå vakt om. Kommunen måste utvecklas och växa, men det måste ske i balans med bevarande av natursköna områden, säger Ella Kardemark (KD).

KD-förslaget: Stryk tre områden

Enligt partiets ställningstagande ska tre områden strykas från den nya översiktsplanen. Dessa är H1 och H2 i Frösakull samt område H4 – som avser Eketångaskogen.

– I Frösakull har länsstyrelsen varit kritiska till ett av områdena. Vårt ställningstagande är att inte bebygga vare sig det ena eller det andra. De är populära områden som vi anser ska bevaras, säger Ella Kardemark.

Flest reaktioner från allmänheten har förslaget på att bebygga Eketångaskogen fått. I rekreationsområdet har 1 700 bostäder pekats ut.

– Angående Eketångaskogen har vi resonerat fram och tillbaka i partiet. Vi har bland annat tittat på möjligen att halvera bebyggelsen. Men det vi nu har landat i är att området inte ska bebyggas alls. Det finns en enighet i KD på den frågan, säger Ella Kardemark.

LÄS MER: Kritik mot Halmstads nya översiktsplan: ”Heltokig”

Enligt planförslaget motsvarar de tre områden som ni vill stryka cirka 4 400 bostäder. Var ska dessa byggas i stället?

– Vi föreslår en mindre bebyggelse vid champinjonodlingen i Fammarp. Samt att man öppnar upp för fler bostäder på Söder, genom att skyndsamt flytta reningsverket. Hur stort antal bostäder som är möjliga på dessa platser får samhällsbyggnadskontoret utreda.

I kommunstyrelsen, den 14 oktober 2020, stod KD bakom det planförslag som skickades ut på samråd. Det enda partiet som opponerade sig då var Sverigedemokraterna.

– Vi ville låta den demokratiska processen ha sin gång. Nu när allmänheten har sagt sitt är det dags för politiken att gå in igen, säger Ella Kardemark.

LÄS MER: Grönt ljus för översiktsplanen – efter 45 ändringsförslag

S är kritiska: ”Röstfiske”

En som är kritisk till KD:s utspel om ÖP är socialdemokraten Stefan Pålsson. Han har tidigare varit tydlig med att Socialdemokraterna står fast vid planerna i de västra stadsdelarna.

– KD:s bostadspolitik för tankarna snarare till 1950 än 2050. Halmstad är kraftigt segregerad. Skillnaderna mellan kommundelarna är häpnadsväckande, säger Stefan Pålsson (S).

– Här kommer ett helt paket med förslag som syftat till att få bort bebyggelse i de västra stadsdelarna. Jag ser det som röstfiske.

Pålsson anser att Frösakull och Eketångaskogen är viktiga pusselbitar i arbetet med att bryta segregationen.

– Jag ser en fara med KD-förslagen. Om man stryker en massa bostäder i västra Halmstad så måste konsekvensen bli att dessa får byggas i de östra stadsdelarna i stället. Då bidrar det till att segregationen ökar i stället för att minska.

Ella Kardemark replikerar:

– Våra förslag syftar till att skapa balans mellan bebyggelse och bevarande. För KD är det ingen målsättning att kommunen ska växa så mycket som möjligt, vi vill i stället att kommunen ska växa med kvalitet, säger hon.

– Det är naivt av S att tro att man enkom genom att bygga hyresrätter i stadens västra delar löser kommunens segregationsproblem.

LÄS MER: Halmstads översiktsplan väcker engagemang

LÄS MER: C trycker på för fler bostäder inåt land

LÄS MER: Sex orter ska växa kraftigt i Halmstads nya plan

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här