Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Catarina Niklasson Schöön, ordförande för Kattfoten, uttrycker i en skrivelse till kommunen stor oro för att verksamheten ska tvingas bort från Norre katts park. Bild: Privat/Roger Larsson
Catarina Niklasson Schöön, ordförande för Kattfoten, uttrycker i en skrivelse till kommunen stor oro för att verksamheten ska tvingas bort från Norre katts park. Bild: Privat/Roger Larsson

Kattfoten oroas över planer i Norre katts park

Personalen på Kattfoten är orolig. Orsaken är de tankar som finns på att ha mer utåtriktad verksamhet i deras lokaler i framtiden.
– Lokalerna är ombyggda för att passa oss och vi har vare sig ekonomiska eller personella resurser för att flytta, säger ordförande Catarina Niklasson Schöön.

För en tid sedan kunde HP berätta att förstudien kring utvecklingen av Norre katts park och Bastionen var klar. Ett förslag som presenterats var att ha mer utåtriktad verksamhet som drar mer folk i de byggnader som finns i parken – bland annat Kattfotens katthem.

LÄS MER: Förstudie föreslår att Bastionen står kvar och parken görs mer aktiv

Detta har skapat stor oro bland de ideella krafter som driver katthemmet. I en skrivelse till kommunstyrelsen poängterar ordförande vikten av att verksamheten får vara kvar.

Specialbyggt för katthem

– När vi fick hyra lokalen 2005 så byggde vi om den totalt och helt ideellt. Vi har skapat ett katthem av lokaler som inte alls var avsedda för detta, med specialbyggda burar som inte går att flytta och uteplatser. Hela lokalen är ombyggd utifrån föreskrifter från länsstyrelsen som vi måste följa, säger Catarina Niklasson Schön och tillägger:

– Dessutom ligger vi centralt och bra. Det är lättillgängligt både för folk som vill titta på katter och för våra volontärer och lätt att ta sig hit både med bil och buss.

Att flytta verksamheten är inte möjligt tillägger hon.

– Vi kommer aldrig att kunna starta katthemmet igen på en ny plats. Vi har varken ekonomiska eller personella resurser för det. Får vi inte vara kvar, då blir det slutet för katthemmet.

”Viktig verksamhet”

Jenny Axelsson (C) och Stefan Pålsson (S), som båda sitter med i både samhällsbyggnadsutskottet och kommunstyrelsen, har tagit del av Kattfotens skrivelse. De påpekar att det i dagsläget inte finns några planer på att katthemmet ska flytta, att det som sägs i förstudien är visioner och att beslut om vad som ska hända ligger långt fram i tiden.

– Med det sagt så kan vi inte heller lova att katthemmet ska få vara kvar på exakt den här platsen för all framtid, säger Stefan Pålsson och tillägger:

– Däremot tycker jag att verksamhet är väldigt viktig och alternativet att ha en massa hemlösa katter springandes runt i kommunen vill vi inte ha. Om vi kommer till det att vi ska diskutera en flytt ska kommunen vara tillmötesgående och försöka hjälpa dem, säger Stefan Pålsson.

Jenny Axelsson håller med om att verksamhet är viktig men anser inte att den är beroende av att vara i just Norre katts park.

– Den skulle till och med kunna utvecklas om den låg på en annan plats, säger hon.

Ger inga löften

Några löften – vara sig om att bekosta en eventuell flytt eller något annat – kan ingen av dem ge.

– Det är helt omöjligt att uttala sig om det nu, det får ligga med i en dialog med Kattfoten, säger Jenny Axelsson.

– Det är lite för tidigt att ha den typen av diskussioner och det är också lite olyckligt att vi hamnar i de här spekulationerna tycker jag, eftersom detta bara är en vision, tillägger Stefan Pålsson.

Catarina Niklasson Schöön menar dock att även om de tankar och planer som finns för parken ligger långt fram i tiden är det viktigt att verksamheten garanteras att få vara kvar. Hennes förhoppning är att kommunen vill involvera Kattfoten i utvecklingen av parken.

– Jag tycker att vi redan i dag bidrar till liv och rörelse i parken eftersom vi finns där 365 dagar om året och arrangerar allt från loppisar till Kattens dag. Vi är också öppna för att diskutera med kommunen om att vara med och bidra ytterligare om vi kan. Vi kan till exempel ha fler öppet-hus-dagar och kanske ett kafé i anslutning till katthemmet, säger hon.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här