Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katastrofen i Libanon drabbar Halmstadbor
Roger Akl, Café Mittpunkten Bild: Jari Välitalo

Katastrofen i Libanon drabbar Halmstadbor

Sent i går kväll kablades bilder ut i media som visade hur en lagerhangar i Libanons Beirut huvudstad sprängdes i luften. I nuläget rapporteras om ett hundratal döda och tusentals skadade, siffror som väntas stiga.

Roger Akl, som tillsammans med sin fru Rachelle driver Café Mittpunkten i centrala Halmstad, är ursprungligen från Beirut. Området Ashrafieh, där han kommer ifrån, var där katastrofen inträffade. Roger Akl har bott 19 år i Halmstad men har syskon kvar i Beirut, i samma stadsdel som explosionen inträffade.

– Mina systerdöttrar klarade sig undan med lättare fysiska skador, men jag har släktingar vars hus har blivit förstörda. De får nu bo hos släkt i andra delar av staden, säger han.

Eftersom explosionen skedde i hamnen förstördes också denna. Roger Akl menar att detta kan få ytterligare konsekvenser för befolkningen.

– Det är Libanons viktigaste hamn, nu är den obrukbar. Libanon behöver all hjälp i dagsläget men nu kan fartyg inte längre leverera livsmedel till landet.

Den politiska situationen i Libanon var redan sedan tidigare ansträngd med en ekonomi i ruiner och folkliga demonstrationer mot den sittande regimen. Pandemiutbrottet kan på så sätt sägas ha kommit lägligt för regimen eftersom det åtminstone tillfälligt stoppade demonstrationerna.

– Det var ett oroligt läge redan innan. Först kraschade ekonomin, sedan kom corona, och nu detta.

Libanon har en bräcklig social konstruktion, och brukar beskrivas som ett land bestående av minoriteter. Höga politiska ämbeten tillsätts enligt konstitutionen utifrån etnoreligiös tillhörighet. Detta är något som inte sällan utnyttjats av främmande makter, enligt strategin söndra och härska. Många tycks dock mena att oavsett vem som officiellt har makten så är det den shiitiska terrororganisationen Hizbollah som drar i spakarna.

Vad gäller orsakerna till katastrofen i Beirut i går kväll är mycket fortfarande höljt i dunkel och som vanligt när det gäller Mellanöstern och dess komplexa dynamik måste man skrapa lite på ytan. Mycket tyder på att det högexplosiva ämnet ammoniumnitrat förvarades i hangaren. Uppgifter har också gjort gällande att lagerhangaren där explosionen inträffade ska ha disponerats av Hizbollah.

– Bland befolkningen finns ett utbrett missnöje med vad man uppfattar som eftergifter för Hizbollah från regeringens sida. Hizbollah kontrollerar samtidigt hamnen, säger Roger Akl.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!