Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Karolina Davidsson: ”442 nya rum – men ingen anläggning som kan ta emot stora kongresser”

”Vi riskerar att få 442 nya rum i city, men ändå ingen anläggning som kan ta emot stora kongresser”. Karolina Davidsson, vd för Destination Halmstad, vill att man tänker en extra vända vad gäller hotellet vid Österskans – annars går staden miste om mångmiljonbelopp.

40 miljoner. Så mycket tappade Halmstad på att tolv stora kongresser förlades till andra orter under åren 2016-2018. Det påpekar Destination Halmstad i sitt yttrande till det planerade hotellbygget vid Österskans. Och bolagets vd Karolina Davidsson menar att det perspektivet borde ha tagits med redan när man utlyste tävlingen kring vad som skulle hända i området:

Bild: Joakim Leihed
Bild: Joakim Leihed

– Det har länge varit känt att vi saknar möjligheten att ta emot större kongresser för uppemot 300-800 personer inne i city, så jag hade önskat att man tidigt hade sett på etableringen med de ögonen, säger hon och fortsätter:

– Det som efterfrågas vid stora möten är att man kan samlas många under ett tak, och det vi framför allt behöver är en lokal som kan ta över 500 sittande matgäster. Och det kommer inget av de två nya hotellen, varken det vid Resecentrum eller det vid Österskans, att klara. Om dagens planer genomförs innebär det att vi om några år har 442 nya hotellrum, vilket är en väldigt stor ökning, men ändå inte kommer att vara ett attraktivt alternativ för dem som arrangerar större kongresser.

800 personer under samma tak

Karolina Davidsson hoppas på en dialog med konsortiet som ska bygga hotellet vid Österskans; kanske kan man se över ritningarna och skapa större ytor för möten, luncher och middagar. Men i sitt yttrande framför Destinationen också ett annat alternativ som skulle kunna rädda upp situationen: att bygga om Teatern.

– Om vi öppnar upp bakom garderoberna på båda sidorna i den övre foajén, kan vi skapa en lokal där vi kan ha 550 sittande matgäster. Tillsammans med 250 platser på nedre och över plan får vi en kapacitet på 800 personer under ett och samma tak, säger Karolina Davidsson och tillägger att det redan finns ritningar framtagna på en sådan lösning.

– Då kan besökarna bo på olika hotell i city, vilket inte är något problem eftersom det är gångavstånd till Teatern.

Dessutom kan det innebära att några av hotellen i city tvingas slå igen.

I sitt yttrande om exploateringen av Österskans tycker Destination Halmstad också att saluhallen i hotellets bottenplan lika gärna kan placeras någon annanstans i centrum – är det ett sätt att skapa plats för större kongresslokaler i hotellet?

– Nej, det räcker inte att tänka bort saluhallen, eftersom den ytan är tänkt att vara flexibel och alltså redan är inräknad i de befintliga möteslokalerna.

Tappar stora intäkter

Karolina Davidsson slår slutligen fast att om inget av de båda förslagen från Destinationen blir verklighet, finns en uppenbar risk att Halmstad även framöver tappar stora intäkter på grund av uteblivna kongresser.

– Det drabbar också vår ambition att locka hit fler besökare och hålla liv i vår centrumkärna. Dessutom kan det innebära att några av hotellen i city tvingas slå igen. Och även om det inte är vår uppgift att få de anläggningarna att gå runt, är det ett högst olyckligt scenario.

Generellt konstaterar Karolina Davidsson att det är ”lite olycklig tajming” att det uppförs två så stora hotell samtidigt, men att det i grunden är en bra sak – som dock kräver en strategi. Och där menar hon alltså att möjligheten att ta emot större kongresser är en knäckfråga.

– Med vårt förslag får Teatern följa med in i framtiden, samtidigt som man med det nya hotellet skapar en spektakulär byggnad som blir viktig för Halmstads attraktivitet.

Har inget nytt att komma med

Destination Halmstads yttrande är bara ett av många kring planförslaget för Österskans; exempelvis länsstyrelsen har framfört allvarlig kritik. Vi har sökt Anders Junger, vd för Winn Hotel Group, operatören som ska driva hotellet vid Österskans, men han avböjer en telefonintervju. Via mejl meddelar han att ”Vad gäller vårt projekt för det nya hotellet i Halmstad har jag inget nytt att komma med. Detaljplaneprocessen har sin gång och det är först när den börjar närma sig beslut som det börjar hända saker.”

När det gäller beläggningssiffror och besöksnäringens utveckling skriver han: ”Tanken med nu planerade hotell är inte att det nya hotellet ska ta del av befintlig beläggning utan tillföra helt nya gästnätter till Halmstad.”

Protesterna kring hotellbygget kommenterar han så här, också via mejl: ”Städer har och kommer alltid utvecklas, nya områden planeras, gamla förädlas. I dessa processer ska det förekomma dialoger och diskussioner. Att uppnå total konsensus för en stads alla medborgare tror jag aldrig hänt. Vad som är rätt eller fel i stadsutveckling bör och ska diskuteras under resan och planeringens gång. Det är vad som sker i Halmstad just nu.”

Läs mer:

Ligulas vd: ”Egentligen är vårt hotell för stort för Halmstad”

Nämnd vill stoppa hotellplaner på Österskans

Protester mot hotellet vid Österskans

För högt och fult vanlig åsikt om planerat hotell

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!