Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kanyler och plast i toan skapar stora problem

Kanyler, engångshandskar och stomipåsar som spolas ner i toan skapar stora problem i avloppssystemet. Just nu är läget värst i Oskarström och LBVA har gått ut med en vädjan.
– Det orsakar mycket jobb för oss, pumparna tar stryk och måste rensas nästan dagligen, säger Emma Johansson, miljö- och processingenjör.

Det slängs alldeles för mycket saker i toalettstolen som inte hör hemma i det kommunala avloppssystemet. Hushållspapper och våtservetter som inte löses upp är väldigt vanligt liksom olika typer av mensskydd, berättar Emma Johansson. Men även bomull, tops, engångshandskar, stomipåsar, trasor och kanyler spolas ner.

– Allt som folk tycker är lite småäckligt hamnar i toaletten. Problemet finns i hela kommunen, men just nu är det extra extremt i Oskarström, berättar hon.

Fulspolning aldrig okej

Det kommunala bolaget har därför gått ut med en upplysning till alla kommunala verksamheter som till exempel skola, vård och omsorg om att fulspolning aldrig är en lösning för att bli kvitt avfall. LBVA har även lagt ut information till allmänheten på sin hemsida.

Enbart kiss, bajs, kräk, mensblod och toapapper i toaletten – allt annat i soptunnan, är beskedet.

– Det blev lite för mycket för oss nu. Pumparna tar mycket stryk och behöver repareras mer än vanligt. Det är inte hållbart med dessa enorma mängder skit, säger Emma Johansson.

Hon tillägger att allt skräp i pumparna gör att de drar mer energi eftersom de tvingas kämpa för att saker har fastnat. Och blir det för mycket lägger de helt enkelt av. Med andra ord kostar fulspolningar både tid och pengar.

Ute nästan dagligen

– Pumparna måste rensas ofta. I normala fall kanske en till två gånger i veckan, men nu är vi ute i Oskarström nästan dagligen. Vi har inte räknat på vad det kostar men vi har omkring 150 pumpar i hela kommunen, säger Emma Johansson och tillägger:

– Det här skräpet kan också fastna i ledningarna. Folk har ofta tur att det inte fastnar i deras egna avloppsledningar utan det hinner ut i de kommunala.

Nu hoppas hon på bättring – inte bara i Oskarström, utan i hela kommunen.

– Risken för breddningar och att man får upp avloppsvatten på fel ställe är överhängande när det hamnar massa skräp i avloppet. Att slänga skit i toan är egentligen samma sak som att doppa skräpet i toan och sedan kasta ut det genom fönstret.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här