Kampen för en ny pizzeria i Åled fortsätter

Beskedet om att pizzerian i Åled som brann ned i september inte hade något bygglov kom som en chock för ägaren Alekszander Ivanov. Det har gjort processen att starta om krånglig och trots att det ännu inte är klart har han redan skaffat moduler som den nya pizzerian ska husera i.

ANNONS
|

I mitten av september totalförstördes Åleds pizzeria i en brand. Ägaren Alekszander Ivanov var förkrossad, hans livsverk var förstört och han hade ingen försäkring som skulle täcka det. Ett par veckor senare kom nästa tunga besked, det visade sig att pizzerian stått olovligt utan bygglov i över 30 år på mark där handel- eller restaurangverksamhet inte är tillåtet enligt detaljplanen. Något som varken han eller kommunen kände till.

LÄS MER:Alekszander Ivanovs pizzeria brann ner: ”Trodde det var ett skämt”

LÄS MER:Vändningen – Pizzerian får inte byggas upp igen: ”Känns bedrövligt”

Trots de tunga bakslagen är Alekszander fast besluten om att pizzerian ska återupplivas. Han är mitt inne i processen för att söka om ett tidsbegränsat bygglov och har redan köpt in moduler som ska husera hans nya pizzeria.

ANNONS

– Jag har köpt hem moduler som jag inte får ställa på marken än. Nu håller jag på att inreda och anpassa så de kan transporteras dit när bygglovet är klart, säger Alekszander.

Omfattande process med bygglov

När Alekszander kan förvänta sig svar om bygglov är dock oklart. Han behöver komplettera sin bygglovsansökan och ifrågasätter varför det ska vara så krångligt.

– Vi har en bra lista på vår hemsida med vilka handlingar man behöver men de flesta upplever att det är ganska krångligt första gången man gör en ansökan, det är mycket handlingar och man behöver någon som kan rita och förstår termerna. Det är sällan man klarar det själv, säger Gunilla Kriström som är kundrådgivare och bygglovshandläggare på kommunen.

Eftersom restaurangverksamhet egentligen inte tillåts på platsen enligt detaljplanen kan Alekszander bara ansöka om ett tidsbegränsat bygglov. För att det ska kunna stå en pizzeria på marken permanent behöver detaljplanen göras om.

– När alla handlingar kommit till oss har vi tio veckor på oss att fatta ett beslut enligt lagen. Vi kan också, om det är nödvändigt, förlänga det med tio veckor. Det som ska hända är att vi ska höra med berörda grannar eftersom bygget inte är planenligt, säger Gunilla Kriström.

ANNONS

LÄS MER:Efter branden – ägaren fast besluten om att bygga upp igen

LÄS MER:Åledsborna samlar för att pizzerian ska byggas upp igen

Polisens utredning pågår fortfarande

Kenneth Johansson som är polisens förundersökningsledare berättar att branden fortfarande utreds som mordbrand och att det inte finns någon misstänkt. Eftersom förundersökningen fortfarande pågår vill han inte avslöja om man funnit något som tyder på att branden var anlagd.

– Vi ska hålla några kompletterande förhör innan jag ska fatta beslut om vi ska fortsätta utreda eller lägga ner utredningen, säger Kenneth Johansson.

ANNONS