Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Kampanj ska få färre män att begå självmord

70 procent av alla självmord i Sverige begås av män. För att minska antalet fall bedrivs nu kampanjen Stör döden.

Män och pojkar stod för över 1 000 av de drygt 1 500 självmord som begicks i Sverige förra året, och i Halmstad och Halland låg övervikten på en liknande nivå.

För män och pojkar som faller inom åldersspannet 15–45 år ser det särskilt illa ut.

– Man kanske kan tro att det handlar om cancer, trafikolyckor eller hjärt-kärlsjukdomar, men den vanligaste dödsorsaken för män och pojkar i det här åldersspannet är självmord, säger Ola Tornberg, kommunikationsansvarig på den ideella organisationen Mind.

Mind har lokalt kontor i Halmstad och jobbar för att minska antalet självmord. Med fokus på pojkar och män bedriver man nu informationskampanjen Stör döden tillsammans med organisationerna Suicide Zero och SPES.

– Vi vill göra folk uppmärksamma på övervikten av män och pojkar i självmordsstatistiken, men också informera om vad man kan göra som medmänniska.

Misstänker man att någon mår dåligt, är uppmaningen att fråga personen hur den mår.

– Att lyssna är det viktigaste verktyget. Det är viktigt att personen får sätta ord på sina känslor, och en del av smärtan släpper när någon lyssnar och vill förstå, säger han och fortsätter:

– Går man i stället runt själv och bär på tankarna, är det lätt att man förstorar upp det jobbiga. Till slut kommer man till en punkt när man inte orkar mer.

Något man dock bör undvika är att ge råd, peppa eller trösta den som mår dåligt.

– Det funkar tyvärr sällan särskilt bra att försöka fixa den andres situation.

Det faktum att pojkar och män är överrepresenterade i statistiken, kan delvis ha sin förklaring i en strävan att leva upp till den klassiska mansrollen.

– Det kan finnas en rädsla för att öppna upp sig. Man vill inte visa sårbarhet och framstå som svag.

En annan möjlig förklaring är att pojkar och män använder sig av mer drastiska självmordsmetoder.

Förutom att bedriva informationskampanjen i fråga, har Mind även en självmordslinje som man kan höra av sig till per telefon, mejl eller med hjälp av hemsidans chattverktyg. En av volontärerna på Halmstadkontoret är Fredrik Lundqvist.

– Det är väldigt belönande att jobba som volontär här. Jag åker alltid hem med en skön känsla i bröstet och en känsla av att jag har gjort nytta.

Men trots insatserna från Fredrik och de andra 46 volontärerna i Halmstad, så är det många som blir utan hjälp.

– Vi hinner bara ta vart tionde samtal. Det krävs mer än att ideella föreningar jobbar med detta, säger han och gör en jämförelse:

– Vi har jobbat i över 20 år med nollvision för trafiken och har fått ner siffrorna väldigt mycket. Men samtidigt kan vi acceptera att 1 500 personer tar sitt liv varje år, trots att vi vet att de flesta fallen kan förhindras. Det här är ett strukturellt samhällsproblem, säger han.

Läs mer:

Statistiken om självmord måste tas på allvar

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här