Kamp mot löven inför alla helgons dag

Det pågår ett intensivt arbete för att rusta Västra kyrkogården inför allhelgona – en högtid som lockar många.

ANNONS
|

Löven stökar till det på kyrkogården som i dagarna görs fin för helgens besökare.

– Det har skett en förskjutning i vädret. Förr om åren var det fritt från löv vid den här tiden, säger kyrkogårdschef Lennart Anderssonhar i yrketsett säsongerna växla på kyrkogården de senaste 35 åren. Lövfällningen infallersenare, kanske ett tecken på ett mildare klimat.

– Vi vill ju att besökarna ska kunna se gravstenarna nu när de kommer. Men vi gör så fint vi kan, säger han

Det ska bli så rent och snyggt som möjligt inför en av kyrkogårdens största helger.

Tillsammans har Västra kyrkogården med Karlsro 18 584gravplatser och 5 500 platser i minneslundar, fördelat på 20 hektar yta. Kyrkogården har funnits sedan 1881 och de äldsta delarna är närmast Gaggegatan och Fritz Blommor.

ANNONS

Från 1816 fram till att den nya kyrkogården stod klar var det Norra kyrkogården, vid Norra vägen, som var den allmänna begravningsplatsen.

Cirka 25 personer är i dagarna i full gång med fejandet på Halmstads största kyrkorgårdoch när besökarna tänder sina lyktor på fredag och lördag kommer den bitvisatt bada i ljus.

– Vi har ställningar vid minneslundarna men de räcker inte långt. Det är så många som tänder ljus så man får ställa dem där man kan, säger Lennart Andersson.

Det ökade intresset för Halloween har inte minskat intresset för allhelgona.

– Snarare tvärtom. Vi upplever att det kommer fler och fler, säger kyrkogårdschefen om högtiden då närstående, vänner och hela familjer går till kyrkogården för att minnas, hedra och tända ljus för dem som inte längre finns med oss.

Fakta: Allhelgona och alla helgons dag

Alla helgons dag har firats i Sverige sedan medeltiden. Högtiden som i andra länder och tidigare även i Sverige firades den första november firas numera den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november.

Den förstanovember heter i almanackan allhelgonadagen.

ANNONS