Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kallbadarnas bastu har anlänt

Nu är den på plats i Halmstad – kallbadarnas efterlängtade bastucontainer. Men det krävdes envisa ideella krafter och sponsorinsatser för att kunna frakta den från Hangö i Finland. Nu arbetas det intensivt på att lösa fler bastur.

Av förklarliga skäl är det en mycket glad Katarina von Bothmer Östling, ordförande i Halmstad Kallbadförening, som kommenterar ankomsten av bastun.

– Nu är den här, tack och lov. Nu ska vi få bygglov och vi måste bygga lite säkerhetsanordningar. Det är lite pyssel men det är så skönt att den är på plats, säger hon.

Det är många som har varit inblandade i processen. Ett stort lass, i dubbel bemärkelse, har dragits av Eva Larsson Nilsson och Janne Nilsson.

–De anmälde sig själva, helt fantastiskt. Min bild är att Eva bara ville visa att det finns personer som vill hjälpa till ideellt. Hon har varit väldigt envis, det ska bara gå, berättar Katarina von Bothmer Östling.

– Sedan är det lite roligt att hon har en koppling till Hangö eftersom hennes mamma är född där.

Tog semester för att hämta bastun

Eva Larsson Nilsson och Janne Nilsson fick tillgång till en lastbil tack vare Elia Express. Färden startade från Halmstad i torsdags i förra veckan och via färja till Finland så var duon på plats i Hangö, som ligger cirka tolv mil från Helsingfors, på fredagen. Där lastades bastucontainern på och på lördagen var ekipaget tillbaka i Halmstad.

–I alla fall Eva har tagit semester för att lösa det här. Det är väldigt roligt att man kan få Halmstadkrafter att hjälpa till, säger von Bothmer Östling och nämner fler företag som har bidragit med resurser, men även en bra kontakt med Destination Halmstad.

– Vi bildade ju föreningen i mars så allt har gått väldigt fort, mycket tack vare Tylö som möjliggjorde att vi fick låna den här bastun.

Lånet av bastun är på tre år och i september är tanken att den ska ställas upp på Gröningen vid Östra stranden.

– Vi har fått alla tillstånd utan det tillfälliga bygglovet som vi lämnade in för ett par veckor sedan och det borde inte vara några problem.

Fler bastur på gång

Föreningen har i nuläget cirka 170 medlemmar och bastun kommer, i alla fall initialt, att vara tillgänglig för befintliga medlemmar då det annars blir ”för svårt att administrera den”.

Det stora målet, på sikt, är fortfarande att få till ett kallbadhus. Men redan nu pågår ett intensivt arbete för att få till fler bastur.

– Jag dämpat mig i min entusiasm då jag brukar vara lite för optimistisk. Men förhoppning är att det ska vara på plats redan nästa säsong, säger Katarina von Bothmer Östling.

LÄS MER: Här är Nissans hetaste nykomling: ”Fanns inget liknande”

LÄS MER: Hon har tagit 25 dopp i isvaken sedan årsskiftet

LÄS MER: Wild swimming en superhet trend – nu vill alla kallbada

LÄS MER: Därför mår vi bra av kallbad – och tips för den som vill testa

LÄS MER: Bastuförslag till kallbadarna på Gröningen

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!