Äldre som står i kö för en lägenhet ska enligt ett nytt beslut i hemvårdsnämnden inte förlora sin plats för att man tackar nej.
Äldre som står i kö för en lägenhet ska enligt ett nytt beslut i hemvårdsnämnden inte förlora sin plats för att man tackar nej. Bild: Stefan Bennhage

Kösystem för äldre förändras i coronans spår

Äldre som står i kö till en lägenhet får tacka nej hur många gånger som helst utan att förlora sin plats. Hemvårdsnämnden har på grund av coronaläget fattat beslut om nya regler.

ANNONS
|

Alla som har fyllt 75 år har rätt att ställa sig på kö till äldrelägenheter, så kallat ordinärt boende (tidigare servicehus), om vissa kriterier uppfylls. Men reglerna säger att man bara har rätt att tacka nej två gånger. Därefter stryks personen ur kön, får göra en ny ansökan och hamnar längst ner på väntelistan.

Men med tanke på rådande pandemi kan det vara svårt för äldre, som befinner sig i en riskgrupp, att flytta till en ny bostad.

– Vi har fått många indikationer på att personer som står i kö och blivit erbjuden lägenhet har svårt att tacka ja på grund av corona. Flera har hört av sig och varit ledsna över att behöva tacka nej, säger Ann-Charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnämnden.

ANNONS

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska äldre, för att undvika att bli smittade, stanna hemma så mycket som möjligt, undvika platser där många människor samlas och begränsa sina fysiska kontakter med andra.

– Därför har vi bestämt att man får lov att tacka nej till en lägenhet hur många gånger som helst och ändå stå kvar i kön. Det är speciellt under den här tiden, man måste vara human, säger Ann-Charlott Mankell.

Reglerna kommer att gälla från och med den 1 juni och året ut.

ANNONS