Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Körskolor får inte gå över till distansundervisning

Samtidigt som gymnasieskolorna stänger för att tonåringar ska hålla sig hemma fortsätter verksamheten nästan som vanligt på körskolorna. Även om de hade velat får de inte göra alla teoretiska moment på distans.

När beskedet att landets gymnasieskolor går över till distansundervisningen kom reagerade Albert Berisha som är trafiklärare på Körkotscenter i Halmstad. Eleverna som nu ska stanna hemma är till stor del samma grupp som regelbundet går till körskolan.

– Jag reagerade på att vi och vårt arbete inte nämns när vi också riskerar att bli smittade, vi sitter knappt 20 centimeter från eleverna i bilen. Gymnasielärare kan hålla avstånd till sina elever men det kan inte vi, säger han.

Den främsta kritiken från Albert Berisha riktas mot Transportstyrelsen. Körskolorna får inte lov att hålla teoretiska utbildningar som kursen för handledare och riskettan på distans enligt myndighetens regelverk. Däremot kan kursen inför körkort och förarbevis för moped göras digitalt.

– Det enda vi kan göra digitalt är mopedteorin. Då är det med barn födda 05 som ändå fortfarande får gå till träningar och till skolan, säger Albert Berisha som tycker reglerna är ologiska.

Omöjligt att hålla mer avstånd i bilen

En trafiklärare som håller i praktiska lektioner i bil kan träffa runt åtta elever per dag, men att göra på något annat sätt är svårt. I bilen går det inte att hålla mer avstånd mellan föraren och passagerare så man förlitar sig på att alla är duktiga på att använda handsprit.

– Vi kan inte sätta upp ett plexiglas mellan oss, det hade varit en trafikfara, säger han och fortsätter:

– Är det någon som är sjuk men inte känner symptom kan vi bli smittade och sen sprida det vidare till nästa elev, på en vecka kan det bli ganska mycket.

170 prov inställda på en vecka

På Trafikverket som ansvarar för uppkörningarna använder trafikinspektören visir och eleven erbjuds munskydd. Men i nuläget har många uppkörningar tvingats ställas in på grund av stor frånvaro bland personalen. På Trafikverkets förarprovskontor i Halmstad har åtta av elva ur personalen varit hemma.

– Vi har ställt in omkring 170 körprov av alla olika varianter under denna veckan samt måndag och tisdag nästa vecka, säger Anders Berglönn som är chef för förarprovskontoret.

Stoppat handledarkurser

Körkortscenter har tidigare använt bibliotekets lokaler för att kunna hålla handledarkurser utan trängsel. I nuläget har man valt att inte hålla några handledarkurser alls.

– Jag hade velat se en bättre lösning med Transportstyrelsen så vi kunde hålla distansundervisning, säger Albert Berisha.

Från Transportstyrelsens håll tittar man just nu på om fler utbildningar kan göras på distans med anledning av pandemin.

– När man införde utbildning har man menat att det är bättre att ha närundervisning, särskilt när det gäller riskettan då man ska förmedla insikter och kunna diskutera och reflektera vilket är svårare att göra online, säger Susanne Alger som är utredare på Transportstyrelsen.

Att vanliga teorilektioner kan hållas digitala beror på att det inte faller under samma reglering.

– När man tar körkort får man själv styra sin utbildning men just introduktionen och riskutbildningen obligatoriska moment, säger Susanne Alger.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!