Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Jutans vatten ska tappas på flaska

Det gamla juteväveriets egen brunn har visat sig vara en oväntad guldgruva. Förutom att Laholmsbuktens va är intresserat av att köpa dricksvatten har ägarna även planer på att tappa och saluföra vattnet under varumärket ”Alberts källa”.

– Det är lite av en kul grej, för att sätta Oskarström på kartan. Alla här vet vad Alberts-källan är. Men vattentillverkningen skulle även kunna ge jobb till 10-15 personer, säger Göran Paver de Leoni, en av de tre delägarna.

För ett par månader sedan upptäckte ägarna av en ren slump att fabriksområdets gamla brunn från 1890 hade enorma mängder vatten, som dessutom håller dricksvattenkvalitet. Enligt en första beräkning går det att ta ut 100 000 liter i timman från vattentäkten, vilket motsvarar tio procent av hela Laholmsbuktens va:s produktion.

I och med bristen på kommunalt dricksvatten pågår nu diskussioner om en försäljning av vatten till LBVA.

– Vi ska fortsätta samtalen efter semestrarna, men det finns vatten så det räcker till både kommunen och vår egen tillverkning. Vi har redan hela konceptet klart, liksom maskiner och kunskap kring tillverkningen, säger Jan Widikson.

Varumärket ”Alberts källa” bygger på historien om provinsialläkaren Albert Liedholm i Oskarström som 1902 upptäckte en källa med järnhaltigt vatten. På hans initiativ uppfördes en brunnsanläggning, dit sjuka från när och fjärran kom för att söka bot. Anläggningen revs dock på 1940-talet.

– Vi vet inte säkert om det är vår källa det handlar om, men vi håller på och undersöker det och tycker det roligt att väcka liv i historien, säger Göran Paver de Leoni.

Hur stor produktion det handlar om är man ännu inte riktigt klar över.

– Vi tänker ha maskiner som kan producera mycket och så får vi se hur det går. Vatten är en bristvara i stora delar av världen och vi har redan intressenter i både Amerika och Dubai, säger Jan Widikson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här