Jutans ägare vill även ta över Maredsgården

Gamla Jutans närmaste granne, Maredsgården, ägs fortfarande av Halmstads kommun, men har stått övergiven i tio år. Nu hoppas Jutans nya ägare att få köpa fastigheten och göra om den till förskola.

ANNONS
|

– Vi vill gärna binda ihop området och en förskola passar bra in i vårt koncept. Dessutom är det en fantastisk miljö runt Maredsgården där man kan bygga kojor och vistas i naturen, säger Jan Widikson, en av de tre delägarna.

Maredsgården består av två gamla tegelbyggnader och en utomhusscen. Det äldsta huset uppfördes 1891, som skola åt fabriksarbetarnas barn. Det så kallades Annexet byggdes 1923 och användes både som skol- och kyrksal.

Skolverksamheten upphörde så sent som 1977 och 20 år senare skänktes fastigheterna till Halmstads kommun av dåvarande fabriksägaren Tasso.

ANNONS

Lokalerna användes därefter bland annat som fritidsgård och för föreningsverksamhet, men bommades igen 2007 eftersom de var i för dåligt skick.

Både Oskarströms samhällsförening och hembygdsförening har därefter upprepade gånger efterlyst att kommunen tar sitt ansvar eller säljer fastigheterna till någon som kan göra det.

– Kommunen lägger ju årligen ganska stora pengar på att värma upp husen, men vi är redo att rusta upp dem och erbjuda permanenta lokaler för en förskola. Det borde vara ett betydligt bättre alternativ än alla paviljonger som nu används, menar Jan Widikson.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande, Tove Bergman (MP), är dock mer tveksam.

–Jag har ju inte sett några skisser, men spontant tror jag det är svårt att bygga om husen till en fungerande förskola. Kommunens nya förskolor ska helst inrymma fyra avdelningar i samma byggnad och det kan bli svårt att få en bra utemiljö med närheten till järnvägen, säger hon.

När det gäller behovet av förskolor i Oskarström konstaterar hon att det ska byggas en ny förskola vid Esperedsskolan, som ska ersätta bland annat Alléns förskola vid Jutan-området. Där har verksamheten bedrivits i paviljonger i elva år. Vid Vrenninge förskola har även nyligen två nya paviljonger satts upp.

ANNONS

– Men det finns säkert på sikt behov av fler förskolor i Oskarström, speciellt om det ska byggas fler bostäder, säger Tove Bergman.

ANNONS