Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Jutan kan bli skola och sporthall

På ytan märks ännu ingen större förändring av gamla Jutans fabriksområde i Oskarström, men sakta men säkert börjar den nya ägartrions visioner att bli verklighet.

Det har nu gått ett år sedan Jan Widikson, Göran Paver de Leoni och Marcus Wolter köpte det 33 000 kvadratmeter stora fabriksområdet av amerikanska koncernen Johns Manville. Lokalerna hade då stått tomma sedan 2011, efter att företaget flyttat tillverkningen av glasfiberväv från Oskarström till Helsingborg. Ett 80-tal jobb försvann samtidigt från orten.

”Just nu famlar vi i mörkret”, var Jan Widiksons första kommentar till vad man skulle göra med lokalerna. Sedan dess har mycket vatten hunnit flyta under broarna. 

– Nu känns det som vi hittat konceptet. Konsten är ju inte att köpa ett sådant här område, utan att göra något bra av det, säger han nu.

Konceptet består av en mix av bostäder, skolverksamhet, sporthallar och företagslokaler. En del idéer är nära att förverkligas, andra kan komma att ta längre tid.

– Det här är ett långsiktigt projekt, men inom tio år ska det ha blivit riktigt bra. Då har vi skapat massor av jobb och Oskarström blivit en ort som folk flyttar till, säger Widikson övertygande och får medhållande nickar av Göran Paver de Leoni.

Vi träffas utanför det gamla juteväveriets pampiga huvudkontor, som är den byggnad som först ska byggas om. Om allt går enligt planerna ska privata Vänskapsskolan starta upp grundskoleverksamhet här redan hösten 2018.

– De har varit här vid två tillfällen och gillar lokalerna. Vi räknar med att lägga tio miljoner på byggnaderna och på att skapa en fin skolgård, säger Göran Paver de Leoni.

Halmstads kommun har varit kritisk till Vänskapsskolans etablering i Oskarström, med rädsla för att befintliga skolor ska tappa elever, men Skolinspektionen har gett klartecken och kommunen har sagt att man inte ska överklaga.

– Det är väl helrätt att lägga en skola här med Migrationsverkets anläggning på Spenshult inom upptagningsområdet, konstaterar Jan Widikson.

Intill huvudbyggnaden ligger en stor lagerlokal, som står näst i tur att förvandlas. Här har ägartrion låtit ta fram detaljerade arkitektskisser för "Jutan sporthall”, med stora glaspartier mot Nissan.

– Vi tänker behålla stommarna, men lägga 15 miljoner på att skapa en riktigt fin idrottshall. Storleken får kommunen bestämma. Vi gör som de vill, säger Widikson.

Efter många turer är det nämligen klart att Halmstads kommun lämnat sin tidigare plan på att bygga en ny idrottshall i Oskarström och i stället vill hyra en färdig anläggning på Jutans område.

– Det är definitivt vår ambition. Jag ser något av ett idrottscentrum framför mig, där ägarna sedan kan koppla på andra privata verksamheter, säger Lars Püss (M), ordförande i teknik- och fritidsnämnden. 

Widikson och Paver de Leoni ser också den möjligheten och visar ytterligare en stor lokal som skulle lämpa sig för exempelvis bowling eller som tennishall.

I köpet av gamla Jutanområdet ingick även en del mark, där ägarna vill bygga bostäder. Fullt utbyggt skulle det handla om närmare 700 lägenheter, men än så länge är marken enbart planlagd för industriverksamhet.

Samhällsbyggnadschefen Torsten Rosenqvist förklarar att det kan ta två innan en ny detaljplan har vunnit laga kraft.

– Men bostäderna på Jutanområdet finns nu med i kommunens långsiktiga bostadsförsörjningsplan. Ägarna har många goda förslag som vi sätter värde på, men processen kan ta lite tid, säger han.

Trion bakom Jutan Fastigheter verkar dock ha gott om tålamod.

– Vi skyndar långsamt och ser verkligen potentialen i Oskarström, säger Göran Paver de Leoni.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här