Kan bli sambo igen. Akutmottagningen i Halmstad kan på nytt bli sambo med kvälls- och helgmottagningen. Ett förslag om ett samarbete ska diskuteras i driftnämnden närsjukvård i nästa vecka.
Kan bli sambo igen. Akutmottagningen i Halmstad kan på nytt bli sambo med kvälls- och helgmottagningen. Ett förslag om ett samarbete ska diskuteras i driftnämnden närsjukvård i nästa vecka.

Jourcentral föreslås åter flytta till sjukhuset

Knappt har kvälls- och helgmottagningen hunnit flytta tillbaka till Nyhem efter sommaren förrän det kan vara dags att återvända till sjukhuset igen. Ett förslag finns om att i ett pilotprojekt fortsätta samarbetet på obestämd tid för att minska trycket på akuten.

ANNONS
|

I förra veckan kunde HP berätta om en 75-årig man som av sin vårdcentral blivit rekommenderad att uppsöka akuten. Där blev han sittande i åtta timmar innan han gav upp och blev hemskjutsad.

Flera HP-läsare har hört av sig och berättat om liknande fall med långa väntetider och en organisation där man upplever att personalen går på knäna. Statistik visar också att antalet patienter till akuten i Halmstad har ökat med drygt nio procent i år jämfört med i fjol.

Nu står det klart att det finns ett politiskt intresse för att fortsätta sommarens samarbete mellan närsjukvården och sjukhuset i ett försök att minska trycket på akuten.

ANNONS

Förslaget går ut på att kvälls- och helgmottagningen på Nyhem flyttar tillbaka till sjukhuset på obestämd tid. Och precis som i somras är tanken att inrätta en så kallad spot-check där patienten får en första bedömning och hjälp med att guidas rätt.

– Många som söker sig till akuten är inte i behov av akutvård. Siffror från i somras visade att 28 procent av dem som sökte sig till akuten kunde hänvisas till kvälls- och helgmottagningen, säger Tommy Rydfeldt (L), ordförande i driftnämnden närsjukvård.

När projektet kan dra i gång är oklart, först måste förslaget vinna politisk majoritet i driftnämnden närsjukvård.

–Men förhoppningsvis blir det under november, säger Rydfeldt.

Något stoppdatum finns inte och visar fortlöpande utvärderingar på positiva resultat kan det bli så att samarbetet permanentas.

Mikaela Waltersson (M), ordförande för driftnämnden Hallands sjukhus, är positiv till ett fortsatt samarbete.

–Allt som stoppar ett stort inflöde på akuten är positivt för oss för det är inte bra när vi har till exempel multisjuka äldre som tvingas vänta länge. Med det här samarbetet hoppas vi få ett lägre tryck, samt en kartläggning över vilka som söker sig till akuten som närsjukvården kan ta hand om på annat sätt.

ANNONS

Positiva är däremot inte Socialdemokraterna som reserverade sig när driftnämnden närsjukvårds arbetsutskott hade förslaget uppe. Kerstin Zander som sitter med i arbetsutskottet vill i nuläget inte gå in på varför men riktar kritik mothur ärendet har hanterats.

–Jag tycker att det är märkligt att man går ut med detta innan man har diskuterat frågan i nämnden. Vårt parti kommer att lägga ett eget förslag i nämnden, men det går jag inte ut med innan, säger hon.

Fakta: pilot ska ge svar

Förslaget som ska behandlas av driftnämnden närsjukvård den 27 oktober går ut på att fortsätta det samarbete som driftnämnden Hallands sjukhus och driftnämnden närsjukvård Halland hade i somras.

Tanken är samarbetet skaminska flödettill akutmottagningen och ge patienterna vård på rätt nivå.

Pilotprojektet ska enligt förslaget ge svar på:

• Vilka kompetenser från närsjukvården ska kvälls- och helgmottagningen bemannas med?

• Vilka tider ska olika kompetenser från närsjukvården finnas på plats?

• Kan man utifrån erfarenheterna hitta nytt arbetsätt?

• Hur skapas tydliga rutiner mellan Hallands sjukhus och närsjukvården?

Varbergs sjukhus ingår inte i projektet men kan kopplas på om beslutet blir att permanenta samarbetet.

ANNONS